пʼятниця, 09 грудня 2016 05:45

А якби Карякін виграв?

Україна вже практично забула вітчизняного шахового вундеркінда на прізвище Карякін. Він переїхав до Росії й почав публічно фотографуватися із портретом Путіна. Хіба мало спортсменів, і не лише, стали в останні десятиліття з українців росіянами й навпаки?

Матч за шахову "корону" між норвежцем Карлсеном та "росіянином" Карякіним пройшов би тихо й непомітно, подібно до поєдинку за аналогічний жіночий титул, у якому українка програла шахістці з Китаю. Непомітно тому, що в цьому виді спорту оцінити гру чемпіонів здатні лише шахісти-розрядники, яких серед нас — нуль цілих і скількись там десятих відсотка.

Інтерес до цього матчу був не спортивний, а політичний. Комусь у Росії захотілося відродити атмосферу 1970-х, коли шаховий чемпіон світу Карпов доповідав про свою перемогу "лічно Лєоніду Ільїчу Брєжнєву" та отримував за це бонуси від тодішньої влади. Народ на це або не зважав, або відверто глузував над "вірнопідданим" шаховим чемпіоном.

Задум не здійснився. Карякін програв Карлсену. І вірогідна доповідь про чемпіонський титул вірнопідданого шахіста не відбулася. А якби Карякін виграв? Я не фахівець, але, судячи з коментарів, шанси в нього були. Що від цього змінилося б у світі поза грою у шахи? Абсолютно нічого. Карякін залишився б тим, ким він і є, а його кумир — так само залишився б "..уйлом".

Хоча можливий інший варіант. Звання шахового чемпіона світу інколи докорінно змінює людей. Гаррі Каспаров став згодом опозиційним політиком, а Роберт Фішер частково з'їхав з глузду. Може, й Карякін щось подібне утнув би? Хоча навряд — кажуть що він, на відміну від Фішера, Каспарова і навіть Карпова, зовсім не шаховий геній. Так само, як і колишній український шаховий чемпіон світу Пономарьов. Пам'ятаєте такого?

Зараз ви читаєте новину «А якби Карякін виграв?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути