вівторок, 22 грудня 2015 14:20

Збірна України зіграє на тому ж стадіоні, що і росіяни зі словаками
5

Збірна України в разі першого місця в своїй групі С на Євро 2016 першу гру плей-офф зіграє на стадіоні "Стад Пьєр Моруа" в Ліллі. Чи вдасться українським футболістам повернутися до цього міста на кордоні з Бельгією, буде зрозуміло вже після першого матчу, в якому вони зіграють проти діючих чемпіонів світу німців. Протистояння із "бундестім" українців також відбудеться в Ліллі 12 червня.
"Стад Пьєр Моруа" вміщує 50 186 глядачів. Влітку 2015-го арена вже була епіцентром Чемпіонату Європи, але баскетбольного. Матч 1/8 фіналу Євробаскета-2015 Франція - Туреччина став найбільш відвідуваною баскетбольною грою в історії Європи. За перемогою господарів турніру спостерігало 26 135 вболівальників.
Стадіон у Ліллі відкрили в серпні 2012-го. Він став першою футбольною ареною у Франції із розсувним дахом. В разі потреби накриття може зачинитися за 15 хвилин. Ще однією новаторською фішкою стадіону стали гідравлічні підйомники під однією з частин поля. Завдяки їм північна сторона піднімається вертикально. Футбольний стадіон перетворюється таким чином на зручний універсальний зал для змагань під дахом - з баскетболу, тенісу, хокею або концертів. Надсучасна арена обладнана сонячними батареями і вітряними генераторами і сама себе забезпечує еклектичною енергією.
Її будівництво обійшлося в 324 млн. євро. У цю вартість входить також зведення готелю і ресторану при арені. Назвали стадіон на честь колишнього прем'єр-міністра Франції Пьєра Моруа, який пішов з життя два роки тому. Влада Лілля наголосила, що ні за які гроші не поміняє ім'я арени, названої на честь видатного земляка. Жителі Лілля таким чином натякнули, що їм не подобається практика інших стадіонів Євро 2016 зокрема в Бордо і Ніцці називатися на честь заможних спонсорів.
Місто Лілль знаходиться за 40 хвилин їзди електричкою від столиці Франції Парижу і Бельгії Брюсселю. Від Лондона до міста можна дістатися залізницею за півтори години. З туристичної точки зору Лілль більше нагадує Бельгію. В минулому це місто якийсь час навіть було столиці цього королівства.
На відміну від більшості регіонів Франції, де головним напоєм є вино, в Ліллі віддають перевагу пиву.
З Бельгією пов'язанні і футбольні досягнення місцевого клубу. Єдине чемпіонство в XXI столітті "Лілль" здобув, коли капітаном команди був теперішня зірка лондонського "Челсі" Еден Азар.
Вхід на стадіон "Стад Пьєр Моруа" прикрашає відбиток долоні найвідомішого французького баскетболіста Тоні Паркера. Захисник "Сан-Антоніо Спьорс" допоміг своїй збірній стати переможцем Євробаскета-2013. Що цікаво, народився Паркер у бельгійському місті Брюгге.
Крім гри Німеччина-Україна в Ліллі пройдуть ще 3 матчі групового турніру Євро-2016. В тому числі протистояння Росія-Словаччина. А також по одній зустрічі 1/8 й 1/4 фіналу турніру.

Зараз ви читаєте новину «Збірна України зіграє на тому ж стадіоні, що і росіяни зі словаками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути