вівторок, 22 серпня 2017 11:09

Воротар забив 64-й м'яч у кар'єрі

Воротар забив 64-й м'яч у кар'єрі
В 28 років Рожеріу Сені всерйоз замислювався про переїзд до Європи

22 серпня 2006 року голкіпер команди "Сан-Паулу" із Бразилії Рожеріу Сені забив 64-й гол у кар'єрі, чим перевершив рекорд парагвайця Луїса Чілаверта.

Ще в середині 1990-х, коли Сені був резервістом "Сан-Паулу", він запитав основного голкіпера Дзетта, чому він не б'є штрафні в офіційних іграх, хоча на тренуваннях непогано виходить.

– Боже збав, це не справа воротарів! - почув у відповідь. І негайно ж пообіцяв, що ледь така можливість йому нададуть, він без жодного сумніву піде бити.

У підсумку за два з гаком десятка років у футболці "Сан-Паулу" Сені назабивав 123 м'ячі - немислимий показник для воротаря.

– Не очікував, що можу бути в цьому компоненті найкращим, хоча і не особливо морочився цим. Я продовжував практикуватися, сподіваючись, що зможу додати свій вклад у загальний успіх команди.

Саме забиті м'ячі допомогли Сені потрапити в Книгу рекордів Гіннесса 2006 року. Тоді бразилець побив рекорд у 63 м'ячі, встановлений іншим американським голкіпером - парагвайцем Хосе Чілавертом. Що найдивніше, більшість голів Сені доводиться навіть не на пенальті, а на штрафні - 60%. А найпродуктивнішим для голкіпера вийшов сезон-2005 - того року Рожеріо засмутив воротарів суперників 21 раз.

2009 року на тренуванні 36-річний Сені зламав ногу. Подальша кар'єра голкіпера виявилася під загрозою. У "Сан-Паулу" тільки й твердили, що шукають заміну воротареві, для якого футбол може закінчитися, Рожеріо ж на такі розмови не звертав уваги. Сені відновлювався протягом півроку, але вже в жовтні 2009-го знову повернувся до складу. Як і належить, з капітанською пов'язкою.

Капітанство в "Сан-Паулу" допомогло Сені встановити ще один рекорд. Пов'язка на рукаві красувалася у голкіпера давно і по справі - коли ще знайдеш такого клубного патріота і футболіста, який любить свою справу? В кінці минулого століття Рожеріо отримав звання капітана команди і відтоді нікому його не віддавав. А кількість матчів, в яких Сені виводив свою команду на поле, перевалило вже за дев'ять сотень.

Це до речі, теж знайшло своє місце серед всіляких футбольних рекордів. Більше Сені на правах капітана на поле не виходив ніхто. Серед усіляких клубних досягнень в особистому музеї Сені затесалася золота медаль Кубка світу - 2002. На турнір у Кореї і Японії Рожеріо вирушав другим воротарем після Маркоса. За сім матчів бразильської збірної шансу так і не отримав.

Кількість матчів, в яких Сені виводив свою команду на поле, перевалило вже за дев'ять сотень

Роман зі збірною у Сені не сильно склався - голкіпер провів за "канарінью" 17 матчів, серед яких офіційними були лише сім. На Кубках світу Сені все-таки дебютував, вийшовши в матчі з Японією на 10 хвилин, але навряд чи це сильно мотивувало голкіпера. Для гри за збірну Сені, напевно, був занадто незвичайним, некерованим, "психом" - воротаря-бомбардира уявляють собі саме так. Це в "Сан-Паулу" він міг не турбуватися про будь-які рамки і навіть виходити на поле із цифрою "01" на спині замість стандартної одиниці, а в збірній Бразилії вимоги все ж вищі, і веселити публіку у Рожеріо тут ніяк не вийде.

А в 28 років Сені всерйоз замислювався про переїзд в Європу. Важко уявити собі це зараз, але 2001-го Рожеріо хотів покинути команду і перебратися в лондонський "Арсенал". Документи були готові, Сені починав збирати речі, однак президент "Сан-Паулу" Пауло Амарал звинуватив голкіпера та його агента в підробці документів. Замість трансферу в європейський топ-клуб Сені на місяць був відсторонений ще й від гри в своїй команді.

Ображений голкіпер хотів піти зі стану "триколірних" хоч куди-небудь, хорошу пропозицію йому зробив "Крузейро", проте через місяць після історії з переходом до "Арсенала" у "Сан-Паулу" змінився президент, і Сені вирішив залишитися в команді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чілаверт може стати президентом Парагваю

Закінчив кар'єру легендарний голкіпер 2015-го у віці 42 років зі 123 забитими м'ячами. 2016-го був призначений головним тренером "Сан-Паулу". Звільнений у липні цього року.

Зараз ви читаєте новину «Воротар забив 64-й м'яч у кар'єрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути