неділя, 03 червня 2012 15:56

Тимощук і Шевченко потрапили у список найдосвідченіших гравців Євро-2012

Тимощук і Шевченко потрапили у список найдосвідченіших гравців Євро-2012
Тимощук і Шевченко вперше зіграють на чемпіонаті Європи ФОТО: sport.oboz.ua

До турніру в Україні й Польщі готуються 12 футболістів, які мають за плечима сотню матчів у своїх національних збірних. Очолює цей елітний список іспанець Ікер Касільяс, що провів під знаменами чемпіонів Європи й світу 130 поєдинків.

Голкіпер мадридського "Реала" дебютував на міжнародній арені 12 років тому в зустрічі зі Швецією, а в середу встановив новий рекорд, відсвяткувавши 95-у перемогу в головній команді країни, котра зустрічалася з Кореєю - 4:1.

Тепер Касільяс докладатиме всіх зусиль, аби Червона фурія стала першою збірною, що виграла три поспіль міжнародні турніри. Допомагатиме йому в цій нелегкій справі напарник Хаві Ернандес, котрий за 12 років міжнародної кар'єри відіграв 108 ігор.

Шведи, ірландці й українці також мають у своїх складах сотників. Друге й третє місця в списку після Касільяса посідають представники збірної Швеції Андерс Свенссон (126 матчів) та Олоф Меллберг (113). Для Свенссона це вже третій чемпіонат Європи, а для Меллберга - взагалі четвертий. У той же час ірландцям Шею Гівену (121) й Робі Кіну (116), а також українцям Анатолію Тимощуку й Андрію Шевченку ще не доводилося виступати на континентальній першості.

Тим часом Гіоргос Карагуніс відіграв у збірній 117 ігор, серед яких особливе місце посідають зустрічі на ЄВРО-2004. Він забив перший гол того турніру, а потім отримав дискваліфікацію на фінал проти Португалії, в котрому греки тріумфували. Не з чуток знайомий із розчаруванням від програшу у вирішальному поєдинку Мірослав Клозе, який у віденському фіналі ЄВРО-2008 поступився Іспанії. А Джанлуїджі Буффон - переможець ЧС-2006 - далі чвертьфіналу на ЧЄ не діставався.

Завершуючи список, не можна оминути Денніса Роммедаля (116), який востаннє змагався на континентальній першості вісім років тому. Нагадаємо також, що УЄФА нагородив усіх сотників спеціальною пам'ятною кепкою та медаллю. Кількість таких відзнак може збільшитися під час ЄВРО-2012, адже п'ятьох футболістів від видатного рубежу віддаляють лічені ігри.

Найближчим до досягнення перебуває форвард збірної Німеччини Лукаш Подольськи (97), далі йдуть ірландець Дам'єн Дафф і голландець Рафаель ван дер Варт (по 96). Іспанець Хабі Алонсо й хорват Йосип Шимунич можуть вступити в клуб сотників у півфіналі, а англійцю Ешлі Коулу треба пройти весь турнірний шлях, аби 1 липня у фіналі в Києві досягти магічної позначки.

Найдосвідченіші футболісти ЄВРО-2012:

Ікер Касільяс (Іспанія, 130 матчів)

Андерс Свенссон (Швеція, 126)

Шей Гівен (Ірландія, 121)

Гіоргос Карагуніс (Греція, 117)

Мірослав Клозе (Німеччина, 116)

Роббі Кін (Ірландія, 116)

Анатолій Тимощук (Україна, 116)

Денніс Роммедаль (Данія, 116)

Джанлуїджі Буффон (Італія, 114)

Олоф Меллберг (Швеція, 113)

Хаві Ернандес (Іспанія, 108)

Андрій Шевченко (Україна, 107)

Лукаш Подольськи (Німеччина, 97)

Дам'єн Дафф (Ірландія, 96)

Рафаель ван дер Варт (Нідерланди, 96)

Хабі Алонсо (Іспанія, 95)

Йосип Шимунич (Хорватія, 95)

Ешлі Коул (Англія, 94)

Зараз ви читаєте новину «Тимощук і Шевченко потрапили у список найдосвідченіших гравців Євро-2012». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути