четвер, 20 серпня 2015 17:11

"Ситуацію слід трактувати як перемогу України" - ФЛАУ про перехід кримських спортсменів в збірну Росії

"Ситуацію слід трактувати як перемогу України" - ФЛАУ про перехід кримських спортсменів в збірну Росії

Президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул пояснив ситуацію з переходом 7 кримських спортсменів у збірну Росії.

"Відразу після всім відомих подій, які відбулися торік у Криму, ФЛАУ спільно з міністерством молоді та спорту України та Національним олімпійським комітетом України почала вести активну діяльність у напрямку збереження легкоатлетів, які проживали на території Криму, під українським прапором.

Деякі спортсмени під тиском різних обставин вирішили змінити українське громадянство на російське. В будь-якому разі, це вибір самих атлетів - не тільки як спортсменів, але й як громадян.

Ще в 2014 році ВФЛА звернулася до нас із проханням скоротити термін допуску для сімох атлетів: Віри Ребрик, Рустема Дремджі, Олексія Сокирського, Валерії Мари, Руслана Перестюка, Євгена Семененка та Олени Бєлякової. Всі вони протягом останніх трьох років виступали за збірну України.

Нам повідомили про те, що ці атлети змінили українське громадянство на російське і написали заяви на вступ до ВФЛА. Умовами, висунутими нами, стали дві складові: безумовне виконання всіх норм і регламентів, а також сплата компенсації. Сума була розрахована як частина від тих коштів, які були в цілому витрачені на підготовку цих легкоатлетів. Чому частина? Тому що Україні вони також принесли свого часу досягнення на міжнародній арені, а значить, виправдали певну частину витрат.

Переговори між ФЛАУ і ВФЛА тривали досить довго. Ми тримали позицію, використовували всі можливі способи для захисту і, як наслідок, зараз отримали 170 тисяч доларів компенсації, про що відразу офіційно повідомили громадськості та владі.

Ми знали, що ВФЛА намагається вирішити цю проблему напряму з IAAF, і якби російській стороні це вдалося - Україна взагалі нічого б не отримала. Враховуючи обставини, прийняття спеціального рішення IAAF на користь атлетів було цілком імовірним. Більш того, в очах міжнародної спортивної спільноти ми могли б мати вигляд бездушних істот, які зводять рахунки з опонентами, приносячи в жертву спортсменів, які стали жертвами трагічних обставин.

Якщо зараз держава готує і направляє в міжнародні інститути фінансові позови до Росії з виплати компенсацій за матеріальний збиток, які були нанесені Україні у зв'язку з військовою агресією, то чи не повинна українська легка атлетика діяти аналогічно і вимагати в російської сторони відшкодування за втрату нами вихованих України легкоатлетів? На мій погляд, дії ФЛАУ цілком відповідають міжнародному спортивному праву і збігаються з вектором дій держави.

Враховуючи вищевикладене, вважаю, що ситуацію слід трактувати не інакше як перемогу України. Тепер ми володіємо досить солідними коштами, про витрачання яких звітуємо публічно.

Велика частина з цих грошей піде на підготовку наших легкоатлетів до міжнародних змагань. Зокрема, ми вже надали матеріальну допомогу нашим лідерам Луганщини та Донеччини - Ользі Саладусі, Сергію Смеліку та Руслану Дмитренку, які через складну ситуацію на Донбасі були змушені заишити рідні домівки.

20 відсотків суми будуть спрямовані на підтримку Федерації легкої атлетики АР Крим, яка продовжує займатися легкоатлетами, які зберегли українське громадянство. Ми переконані, що така федерація в складі ФЛАУ повинна існувати, адже віримо, що незабаром Крим знову повернеться під повну юрисдикцію України", - сказав Гоцул.

Зараз ви читаєте новину «"Ситуацію слід трактувати як перемогу України" - ФЛАУ про перехід кримських спортсменів в збірну Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути