четвер, 03 листопада 2011 08:46

"Шахтареві" бракує центрального нападника

"Шахтареві" бракує центрального нападника

Донецький "Шахтар" програв пітерському "Зеніту" у четвертому турі групового турніру Ліги чемпіонів - 0:1. Тепер минулорічний чвертьфіналіст найпрестижнішого клубного турніру Європи зберігає лише теоретичні шанси на вихід у плей-офф змагань. У причинах невдачі "Gazeta.ua" допоміг розібратися колишній оборонець і капітан "гірників" Сергій Ященко.

Функціональна готовність

Припускаю, що Мірча Луческу форсував фізичну форму до старту групового турніру. До поєдинків із "Зенітом", які виявилися ключовими, команда підійшла на спаді. Не тільки фізичному, а й психологічному. "Шахтар" сильний командною грою, цілісністю й надійністю усіх ланок. Однак через погану форму не було належного розуміння між центрбеками. Це спричиняло регулярні провали безпосередньо в центрі оборони. У Петербурзі команда не провела жодної швидкої контратаки. Причину бачу теж у недостатніх фізичних кондиціях.

Слабкість опорних оборонців

У "гірників" відчувається розрив між оборонною і середньою ланками. Особливо коли в опорній зоні діють Томаш Гюбшман й Генріх Мхітарян. Тактика Луческу ґрунтується на тому, що один опорний півоборонець зосереджується виключно на руйнування. Гюбшман виступає фактично п'ятим оборонцем, а Мхітарян грає на загострення. Вірменин не впорався ні з творчою, ні з руйнівною роботою. Обидва "хвилерізи" разом не завжди встигали першими зустрічати контратаки суперника. То наслідки функціонального спаду. Хоча у випадках, коли на позиції "опорника" діє Фернандіньйо, гра "гірників" дивиться більш привабливо.

Відсутність гостроти

Деякі футболісти знизили до себе вимоги. У поточному турнірі Ліги чемпіонів вони грають не на максимумі, а демонструють середні показники. Вважають, що цього буде достатньо. Через спад Жадсона місце під нападником зайняв Алекс Тейшейра, але він наразі не створює такої гостроти, як його земляк. Раніше "Шахтар" створював напругу біля воріт суперників за рахунок передач з флангів від Срни, Шевчука або Раца. Вони таїли небезпеку найперше тому, що у штрафному майданчику опонентів у момент таких прострілів було одночасно чотири-п'ять гравців донецької команди. Зараз такої насиченості нема. З якихось причин на паси з країв встигають по два-три "гірники".

Неефективність центрфорварда

Не завжди оптимальну готовність демонструє центральний нападник Луїс Адріано. З тактичної точки зору Луїс діє правильно - робить акцент на удари по воротах та гру на випередження. Правда, виконання часто підводить. "Гірникам" не вистачає іншого класного центрального нападника. Він би створив конкуренцію Адріано і зміг би зіграти сильніше. Коли нападник й гравці, котрі грають під ним, добре комбінують, "Шахтар" стає майже нестримним. Але в цій Лізі чемпіонів таких рис "гірники" не продемонстрували.

Олександр Рибка

Воротар "гірників" з честю виходив з важких ситуацій. Промахи оборонців давали Олександрові змогу продемонструвати свою майстерність. В донецькому матчі проти "Зеніта" Рибка справді врятував свою команду від кількох голів. Він правильно перекривав кут, своєчасно зближуючись з нападниками. У Санкт-Петербурзі ж у всіх моментах, де "Зеніт" мав нагоди забити, атакуючі гравці били у воротаря. Навіть тоді, коли Рибка вже лежав і не міг рухатися. Заслуга Олександра тут теж є, адже він не відгадував, а обирав оптимальне місце у воротах. На виходах Рибка теж, як для свого рівня, зіграв нормально. Конструкція тіла Олександра не дозволяє йому вступати в боротьбу з масивними нападниками суперника. Він робив правильно, коли не йшов у таких випадках на перехоплення, а залишався на лінії.

Зараз ви читаєте новину «"Шахтареві" бракує центрального нападника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути