пʼятниця, 03 травня 2013 17:42

Перемога "Динамо" у Харкові - на 90% виграш "срібних" перегонів"- Франков

Перемога "Динамо" у  Харкові - на 90% виграш "срібних" перегонів"- Франков
Франков: "Металіст" вийде на гру не в найкращому настрої". Фото: fanat.ua

Головний редактор журналу "Футбол", уродженець Харкова Артем Франков поділився з кореспондентом Gazeta.ua думкою про майбутній центральний матч 27-го туру "Металіст" - "Динамо", який відбудеться 4 травня в 19:30.

- Для мене матчі "Динамо" і "Металіста" - щоразу непросте випробування. Я вже дуже багато років живу в Києві і весь цей час є щирим уболівальником київського "Динамо". І постійно змушений відсувати на задній план симпатії, вимовляючи сакраментальну фразу: "Нехай переможе найсильніший і візьме гору красивий футбол".

Якщо ж подивитися на гру з точки зору журналістського аналізу, то думаю, що "Динамо" зробить ставку на контратаки. Адже саме вони принесли успіх "Металісту" в Києві (у матчі першого кола харків'яни обіграли біло-синіх з рахунком 3:1 - Ред.). Успішні команди використовують саме цю тактику. У них завдання, як у трекових велоперегонах - змусити суперника до активних дій, щоб потім ловити його на помилках. Не думаю, що з перших хвилин розпочнеться фестиваль, і команди понесуться хвацько навскач - надто велика ціна поєдинку.

"Металіст", я думаю, вийде не в найкращому настрої, адже весь тиждень тільки й розмов було з приводу лозаннської справи. А це - найкращий спосіб зіпсувавти настрій всім, хто причетний до харківському клубу - від топ-менеджменту до гравців. Плюс на боці "Динамо" статистика. У "Металіста" якась хвороба - постійно програвати киянам вдома. За весь час перебування Маркевича біля керма "Металіст" програв "Динамо" всі матчі, за винятком перемоги 3:2 в рамках Кубка УЄФА (сезон 2008/2009), після якої харків'яни все одно вилетіли і нічиї 2:2 (2007/2008) в матчі, який ні для кого нічого вже не вирішував. Статистика, звичайно, справа допоміжна, але досвід якийсь напевно є.

Ще один момент на користь "Динамо" - команду за великим рахунком влаштовує і нічия. Вони в цьому не зізнаються, говоритимуть чергові фрази, що граємо тільки на перемогу, що ставка на нічию може завершитися неприємностями і т.д. Проте, нічия в Харкові для киян - цілком прийнятний результат.

- Чи слід чекати від "Металіста" ігри на зразок тієї, що була в Донецьку? Адже "Шахтар" грав розкуто, без вантажу відповідальності за результат...

- Більше того, ми практично не бачили "Шахтар", який грає від оборони. Це взагалі дикість у наш час. А "Динамо" саме від оборони і зіграє. Крім того, у "Шахтаря" були дискваліфіковані відразу двоє центральних захисників. Звідси й "Металісту" було, де розгулятися. Тут же головним, на мій погляд, козирем "Металіста" буде відсутність дискваліфікованого Даніло Сілви. Блохіну в такому випадку доведеться послабити атаку, відправивши Гусєва на правий фланг захисту.

- Відсутніми будуть одночасно і Сілва, і Блохін. Яка з втрат найбільш відчутна?

- Однозначно, це Сілва: тренер за нього не зіграє. Що стосується Блохіна, роль присутності тренера на лавці в кожному випадку індивідуальна. Олег Володимирович, звичайно, дуже емоційний і вміє гнати команду вперед. Але наскільки це грає вирішальну роль, сказати поки складно. Що стосується тактичних вказівок, при сучасному розвитку техніки проблем із спілкуванням бути не повинно.

- Днями Мирон Маркевич дуже різко відреагував на призначення арбітром матчу Юрія Можаровського. Це пов'язано тільки з досвідом попередніх матчів за участю цього судді або, про всяк випадок, має місце гра на випередження?

- Історія взаємин Можаровського з "Динамо" і "Металіста" однозначно не на користь останнього. Взагалі ж це можна порівняти з тиском, який в подібних випадках відчуває Луческу перед матчами "Шахтаря". Якщо він щось подібне помічає, обов'язково озвучує це на відкритому тренуванні. І якось всі до цього вже звикли. Тут же матч - більше, ніж центральний. І до висловлювань такого роду у виконанні Маркевича не звикли, тому воно і викликало такий резонанс. Насправді має місце звичайна підготовка, спроба в якійсь мірі натиснути на арбітра. Мовляв, ми все розуміємо, але ти поводься пристойно. Десь так. Об'єктивно ж підозрювати Можаровського в упередженості підстав немає, це - один з найкращих наших арбітрів. Який теж не застрахований від помилок.

- Яким слабким місцем у грі "Металіста" може скористатися "Динамо"?

- У "Металіста" далеко не бездоганна оборона, пропустити для команди - це "святе". Багато чого буде вирішуватися в середині поля, де будуть діяти Хав'єр, Марлос, Соса проти динамівських захисників. Крім того, постійна проблема і, як наслідок, слабке місце "Металіста" - дотримання ліміту на легіонерів. Воротар українець, плюс Едмар на позиції опорника. Швидше за все, буде один захисник, напевно Пшеничних, в центрі оборони. І ще потрібно десь шукати четвертого українця. Завдання далеко не тривіальне. Можливо, Маркевич, як у Донецьку випустить зі старту Девіча (це, до речі, був дуже мудрий психологічний хід) або поставить в пару до Едмара Краснопьорова. Загалом, є над чим тренеру подумати.

- Фактор заповнених трибун допоможе "Металісту"?

- На "Металіст" це буде тиснути не менше, ніж на "Динамо". Якщо не більше. Про перевагу домашнього поля тут потрібно говорити дуже обережно. Тим більше, що й "Динамо" без підтримки не залишиться. Раніше виникло непорозуміння між офіцерами безпеки, але питання вже закрито, все як завжди: "Динамо" віддає безкоштовно в Києві сектор вболівальникам "Металіста". Так само як і "Металіст" взаємозаліком віддає харківський сектор київським фанам.

- Чи можна переможця цього матчу з максимальним ступенем ймовірності назвати володарем другого місця?

- У випадку з "Динамо" на 90% можна сказати "так", календар для киян, що залишився, не виглядає проблемним. На "Металіст" очікує куди більш серйозний графік, насамперед - матчі з "Дніпром" і "Карпатами". Втрата очок у цих поєдинках зведе нанівець перевагу команди, яка може бути у випадку перемоги над "Динамо".

- Прогноз на матч ризикнете зробити?

- Щось між 1:1 і 2:2.

Зараз ви читаєте новину «Перемога "Динамо" у Харкові - на 90% виграш "срібних" перегонів"- Франков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути