неділя, 09 жовтня 2011 05:45

"Мені не соромно привести сюди своїх дітей" - у Києві офіційно відкрили "Олімпійський"

"Мені не соромно привести сюди своїх дітей" - у Києві офіційно відкрили "Олімпійський"

У суботу, 8 жовтня, у Києві офіційно відкрили НСК "Олімпійський". Реконструкція арени тривала близько трьох років. На Євро-2012 стадіон прийме п'ять матчів, включно з фіналом.

Перед відкриттям

Початок шоу запланований на 20:00, але глядачів просять прийти на дві години раніше. Вже о 18:00 до "Олімпійського" починають стікатися потоки людей. В очікуванні початку кожен розважає себе як може. Хтось влаштовує фотосесії на фоні оновленої арени, інші не проти перекусити у фаст-фудах. До речі, їх на стадіоні 42. Працює виключно безготівковий розрахунок. Спочатку потрібно обзавестися карточкою (коштує 20 гривень) і поставити на неї гроші. Це вам допоможуть зробити працівники стадіону біля місць харчування. Такий самий принцип діє на "Донбас Арені".

Меню написане українською, англійською та російською мовами. Ціни трохи кусаються (дивіться нижче). Зі сміттям проблем не буде. На арені не забули про урни. Курити на території стадіону заборонено. Про це попереджають перекреслені сигарети.

"Ми дуже раді, що у Києві з'явився стадіон такого рівня", - каже нам Ксюша. На відкриття прийшла разом з мамою Оленою. - На старому "Олімпійському" побувати не вдалося. Квитки дістали через Інтернет. На одному сайті заповнили анкету. Нам відповіли, коли можна їх забрати. Квитки за анкетами видавали три дні — минулі суботу, неділю та понеділок. Мама стояла в черзі за ними годину, хоча боялася, що прийдеться чекати весь день. Самі ми живемо у Бердичеві, але частенько їздимо у Київ на футбол. Вболіваємо за "Динамо" Київ. Останній раз були на матчі із "Шахтарем".

Поїздка на відкриття "Олімпійського" обійдеться нам у 150 гривень на двох (туди і назад). Потягом треба добиратися трохи більше двох годин."

Василь Миколайович, 75 років, прийшов на стадіон із сином.

"У Києві живу з 54-го року. Раніше часто ходив на футбол. Не пропускав жодного міжнародного матчу. Тепер вік не дозволяє. Хороший стадіон, виглядає красиво. Тепер нашим футболістам треба тут перемагати."

Віталік, 12 років, 9-річні Міша та Владік займаються футболом у спортивній секції.

"Я вже шість років граю у футбол, - каже нам старший із братів. - я - нападаючий, у майбутньому хотів би зіграти на цьому стадіоні. Думаю, наша збірна може виграти Євро-2012. "Олімпійський" дуже сподобався". Менші братики енергійно закивали головами. З синами погоджується і батько Віктор, 51 рік.

"Я пам'ятаю стару арену. Бачив, як Олег Блохін забивав тут свій 150 гол. Новий стадіон просто красень. Мені не соромно привести сюди своїх дітей. Через місяць збірна України зіграє тут з Німеччиною. Сподіваюсь, це буде репетиція фіналу Євро-2012. Олег Блохін не може не вийти з групи на домашньому чемпіонаті."

Орієнтуватись по стадіону, у принципі, просто. Всюди є вказівники - українською та англійською мовами. Також допоможуть стюарди. Правда, декотрі ще самі не дуже обізнані з "Олімпійським".

Не всі туалети на стадіоні працювали у день відкриття. А в робочих, особливо жіночих, були черги. Десь не вистачало мила, десь - туалетного паперу. Взагалі, не завадило б їх трохи краще причепурити до відкриття. Наприклад, добре відмити від будівельного пилу.

"Дівчата, що тут у вас? Халява є", - цікавиться чоловік біля магазинчику із сувенірами. Футболку з логотипом "Олімпійського" продають по 120 гривень. Кепка коштує 60 гривень, браслет та брелок — 25 гривень, магнітик — 18 гривень. Дівчата пропонують заповнити анкету та стати учасником програми лояльності.

"Ми будемо попереджати вас про події на стадіоні, різні акції, також ви зможете отримувати знижки."

Церемонія відкриття

Близько 50 тисяч глядачів стали першими відвідувачами "Олімпійського". Стадіон вміщує більше глядачів, але сцена зайняла собою кілька секторів, тому кількість посадочних місць трохи зменшилась. А так вільних місць не було.

На кожному кріслі організатори розклали пакетики з подушкою для сидіння, ліхтариком та кепкою з логотипом "Олімпійського".

Почалося шоу з номера, який навряд чи входив у сценарій режисера. На поле, яке застелили спеціальним покриття, щоб захистити газон, вибігли троє дівчат з Femen. Спочатку оголених до пояса активісток руху ніхто й не помітив. Лише, коли за дівчатами почали бігати стюарди, народ на трибунах упізнав борчинь за "Євро-2012 без проституції". Двох вдалося швидко вивести з поля, а от третю виносили за руки і ноги.

А вже за мить диктор оголосив, що на стадіоні присутній президент України Віктор Янукович. Віктора Федоровича зустріли свистом.

"Не розумію цих українців. Самі ж його обрали президентом, а тепер засвистують, - перешіптуються німецькі журналісти. - Якби я був українцем, то голосував би за Юлію Тимошенко. Вона гарна".

Рівно о 20:00 шоу почалося. Завдяки ліхтарикам верхня трибуна стала синього кольору, нижня — жовтого. Поле перетворилося на Дніпро, до берегів якого з верхнього ярусу спустився човен з Києм, Щеком, Хоривом та Либіддю. Саме із заснування Києва почалося відкриття "Олімпійського". Загалом масовими постановками організатори показали основні етапи історії України.

Поки на полі відбувалося хрещення Русі, на стадіоні палало поліетиленове покриття під дахом (плівка закривала прожектори). Воно загорілося від фейєрверків. Незабаром працівники арени ліквідували проблему вогнегасником. Ніхто у цій ситуації не постраждав.

На стадіоні було чотири екрани. На них показали історію стадіону. Згадали про перше чемпіонство київського "Динамо" в СРСР (оплески глядачів), виграш киянами Суперкубка Європи (знову оплески) і здобуття Україною Євро-2012 (тривалі оплески).

Футбольну тематику продовжив парад команд прем'єр-ліги України. У формі клубів виходили зовсім юні футболісти. Найголосніше зустрічали "Динамо". Зі сцени на поле стадіону йшли призери та переможці Олімпійських ігор, серед яких і Сергій Бубка, і Ганна Безсонова, і Катерина Серебрянська, і Яна Клочкова, і Ліля Подкопаєва і багато інших.

Офіційно відкрив "Олімпійський" Віктор Янукович. Президента України знову засвистали. Цього разу додалися ще й вигуки "ганьба".

"З Україною можна мати справу", - наголосив Віктор Федорович у своїй промові. Говорив українською. До і після слів Януковича звучав гімн України.

Після президента України на сцену вийшли Гайтана - "Стожари", Ані Лорак - "Червона Рута"і Таїсія Повалій - "Рідна земля".

Після музичної паузи глядачів знову повернули до футболу — показали сценку за мотивами мультфільму "Як козаки у футбол грали". Правда змінили кінцівку. Козаки і лицарі грають унічию — 1:1. Словом, перемогла дружба і всі разом відсвяткували це кулішем.

Загалом шоу тривало до 21:20. Дехто вирішив не чекати Шакіри і завчасно залишав стадіон.

Шакіра

І, мабуть, дарма. Колумбійська зірка співала більше, ніж обіцяні організаторами 40 хвилин. Шакіра виконала свої найвідоміші хіти, грала на губній гармошці, раз переодяглася і багато танцювала.

Під час однієї з пісень викликала на сцену шістьох дівчат і провела майстер-клас. "Управо, вліво і кругом", - вчила Шакіра. Дівчата не підвели. Учителька обняла кожну і дала "п'ять".

Закінчився виступ співачки дуже символічно. Новоспечений радник президента США Барака Обами заспівала гімн ЧС-2010, який пройшов у ПАР. Під Waka, Waka (інша назва - Time for Africa) глядачі танцювали стоячи.

А завершував святковий вечір розкішний фейєрверк.

Після відкриття

"Вечір вдався. Стадіон не завалився, тисняви на виході не було, нікого не побили. Чекаємо на Німеччину (11 листопада збірна України зіграє на "Олімпійському" з німцями)", - діляться враженнями від церемонії глядачі.

Дороги навколо стадіону вільні від автомобілів. Роботу столичного метро подовжили на годину. На станцію "Палац Спорту" пускають тільки через один вхід. Решту заблоковані.

"Трансляція церемонії просто жахлива. Вже йде третій блок реклами", - скаржаться телеглядачі. Поки звичайні глядачі роз?їжджаються по домах, по телевізору ще співає Шакіра.

Додамо, що євростадіон у Львові відкриють 28 жовтня.

Меню

Попкорн солоний — 22 грн

Хот-дог — 25 грн

Піцца (порція) — 25 грн

Олімпік бургер — 35 грн

Гамбургер — 30 грн

Чізбургер — 30 грн

Картопля фрі — 20 грн

Клаб-сендвіч — 25 грн

Пиріжок з фруктами сезону — 22 грн

Буреки (слойка з начинкою) — 22 грн

Чай — 10 грн

Кава — 10 грн

Пиво (0,5) — 15 грн

Сік — 15 грн

Зараз ви читаєте новину «"Мені не соромно привести сюди своїх дітей" - у Києві офіційно відкрили "Олімпійський"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути