вівторок, 03 листопада 2015 10:55

Кубок світу з регбі встановив черговий рекорд

Кубок світу з регбі встановив черговий рекорд

15 млн. фунтів стерлінгів заробив Союз регбістів Англії (RFU) від проведення Кубку світу. Сума більша від запланованого прибутку. Цьогорічні змагання восьмі в історії регбі встановили рекорд відвідуваності. На матчах кубку світу було продано 2,47 млн. квитків. На 48 іграх турніру, що проходив в 11 містах Великої Британії в середньому були присутні 51 тис. 621 глядачів.
31 жовтня в фіналі турніру на лондонському стадіоні "Твікенем" Нова Зеландія перемогла збірну Австралії з рахунком 34-17 і стали триразовими чемпіонами світу.
- Новозеландці на ділі довели, що вони на сьогодні найкраща команда планети, якщо не найкраща регбійна збірна в історії, - каже головний редактор сайту rugger.info Юрій Платика.
- Єдина збірна в ігрових видах спорту, яка має 70 відсотків перемог над усіма суперниками. Вперше в історії двічі поспіль виграли Кубок світу з регбі. Якщо на домашньому турнірі чотири роки тому були питання до суддівства в фінальному поєдинку проти французів, то цього разу перемога над Австралією була безперечною. Новозеландці повністю контролювали хід подій на полі, чітко зуміли нав'язати свою гру опоненту, залишили "валабіс" без м'яча. Лише в середині другого тайму, коли за необов'язкову грубість новозеландці залишились у меншості на 10 хвилин (в регбі за жовту картку гравець тимчасово залишає поле), Австралії вдалося занести дві спроби і скоротити рахунок до 4 очок. Якби команди цілу гру проводили в рівних складах, рахунок фінального поєдинку міг би бути розгромним.
Найкращим гравцем року по закінченню Кубку світу оголосили 10-го номера Нової Зеландії 33-річного Дена Картера. Півзахисник є найкращим бомбардиром за всю історію гри. За збірну своєї країни він забив 1598 очок.
- Пишаюсь тим, що на власні очі бачив гру Дена Картера і капітана Нової Зеландії Річі Маккоу, - продовжує експерт.
-Фінал був 148-м матчем Річі на міжнародному рівні. Це також рекорд. Впевнений, що незважаючи на те, що фінальний матч Кубку світу проходив в час, коли в Новій Зеландії була лише 5-та година ранку, не спала вся нація. В цій країні регбійні ворота стоять навіть на дитячих майданчиках. Хлопчики і дівчатка бігають з овальними м'ячем з двох років. Регбі в Новій Зеландії це як релігія. Наприклад в Австралії ця гра знаходиться десь на четвертому місці за популярністю після крікету, австралійського футболу та регбі ліг. Аби підсилитися перед Кубком світу команда із "зеленого континенту" відмінила правило, за яким за збірну Австралії можуть виступати лише гравці внутрішньої першості. Таке саме правило діє в Англії та в "Олл блекс". Але рівень регбі в Новій Зеландії знаходиться на такому рівні, що з гравців національної першості можна було б зібрати чотири збірні й всі вони б змогли на Кубку світу подолати груповий етап мінімум. Шість провідних регбістів "Олл блекс" після цього Кубку світу завершать свій виступ за збірну. В команди є надійні тили, але це шанс для австралійців взяти реванш на наступному турнірі. На папері вони зараз стають найсильнішою командою світу. В Австралії виділив би 7-го номера Майкла Хупера. Цей спортсмен в майбутньому може посунути з регбійного п'єдестала Річі Маккоу. В свої 23 роки він вже має 50 матчів за збірну на топовому рівні. Для форварда це феноменальний показник. До того ж дуже яскраво і потужно грає, в обороні.

Володарями бронзових медалей стала збірна Південно-Африканської Республіки. В малому фіналі вони здолали аргентинців.
- Відсутність європейських збірних у півфіналах для мене не стала несподіванкою. Цього можна було очікувати, так само як і не виходу Англії з групи. Було очевидно, що родоначальники гри команда-господар дуже молода. Англійці відразу взяли на плечі дуже важку ношу. 48 відсотків вболівальників бачили господарів турніру у фіналі щонайменше, а вони були чи не наймолодшими на турнірі. Середній вік гравців - 26 років. Це дуже мало. За всі роки тренерства Стюарда Ланкастера, який прийняв збірну після Кубку світу 2011 у Новій Зеландії Англія нічого не виграла в Європі. Чотири рази були другими в Кубку Шести Націй. Двічі поступилися Вельсу і стільки ж Ірландії. Триразові фіналісти Кубку світу французи програли в чвертьфіналі "Олл блекс" з рекордною різницею в 49 очок. Збірна Франції зараз дійсно знаходиться в піке, на якість її гри вплинуло засилля легіонерів у внутрішній першості - найсильнішої в Європі. Головною сенсацією Кубку світу 2015 я б назвав скорочення рівня між командами другого ешелону і елітою. Ми майже не бачили максимально розгромних результатів. Не будемо враховувати рахунки збірної Уругваю, яка на 90 відсотків складається з любителів. Всі інші команди давали бій. Нова Зеландія може й вийшла розслаблена проти Грузії, але раніше і в півноги могли занести 100 очок. Тепер грузини пручалися гідно. Так само як і інші команди: Фіджі, Румунія. Японці взагалі усіх шокували обігравши дворазових чемпіонів світу ПАР. Міжнародне регбі при всіх перевагах, було дуже передбачуваним. Але різниця в класі поступово скорочується і це головна добра новина. Успіх країн з південної півкулі пов'язують з їхньою відкритістю. Клуби з Аргентини, Японії допускають колись до закритого змагання між командами з Австралії, Нової Зеландії, Австралії. В Європі британці і французи досі залишаються дядьками із завищеною думкою про себе. Зрозуміло, що про включення в Кубок шести націй Румунії і Грузії зарано говорити. При всьому прогресі їх збірні ще не на тому рівні. Економічно ж ці країни не готові купувати багатомільйонні телевізійні контракти, вболівальники не мають можливості купувати квитки по 70 фунтів стерлінгів. Але якщо на наступному Кубку світу в Японії європейці не хочуть сісти в калюжу треба ставати відкритішими. Проводити більше тестових матчів. Від цього виросте загальний рівень регбі старого світу. Навіть англійському вболівальнику вже не цікаво дивитися, як його збірна на головному турнірі чотириріччя обігрує умовну Грузію 80-0.
Наступний Кубок світу з регбі відбудеться восени 2019 року в Японії.

Зараз ви читаєте новину «Кубок світу з регбі встановив черговий рекорд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути