субота, 28 листопада 2015 14:42

"Ігуаїн і Левандовскі - найкращі нападники, які грають в Європі" - Пранделлі

"Ігуаїн і Левандовскі - найкращі нападники, які грають в Європі" - Пранделлі
"Рома", "Наполі" та "Фіорентина" - фаворити, "Інтеру" потрібно знайти обличчя" - Пранделлі

Чому "Фіорентина" так добре контролює м'яч? Чому "Ювентус" Антоніо Конте здобув стільки перемог, застосовуючи високий пресинг? Чому "Наполі" діє так інтенсивно? Одна з причин - свого часу збірна Чезаре Пранделлі показала, що італійці можуть дозволити собі грати в незвичному стилі, і дійшла до фіналу чемпіонату Європи.

Тепер ми чекаємо чергове Євро, а Чезаре вивчає футбол і готується до контратаки, збираючись знову повернутися до роботи.

Чезаре, події в Парижі і загроза війни підштовхують вас до того, щоб прийняти пропозицію з Китаю?

"Я відразу подумав: це ж могло статися в моєму місті, на моєму стадіоні. І через секунду: не можна боятися. Я замовив квиток до Парижа 20 днів тому і не збираюся відмовлятися від поїздки. Жити нормальним життя - це перший спосіб боротьби. Що стосується китайців, то я відповів їм, що готовий поспілкуватися. Зустріч ще не призначена. Хороший проект в Італії залишається моїм пріоритетом".

Давайте подивимося на Серію А. Перше, що кидається в очі: Манджа в "Асколі", Гаттузо в "Пізі", Індзагі без роботи, Страмаччоні в Греції. А всі починали в солідних клубах. Зараз увага прикута до Саррі, який довго йшов до визнання.

"У кожного своя історія, не потрібно узагальнювати. Але я б зробив обов'язковою умовою для початківців-тренерів роботу з молодіжними командами. Ти можеш утілити в життя свої ідеї, застосувати методи, у тебе немає можливості виправити ситуацію, вийшовши на трансферний ринок, потрібно шукати рішення . Це допомагає тренеру зростати".

"Мілан", "Інтер" і "Ювентус" починали сезон зі схемою 4-3-1-2, а прийшли до 4-3-3.

"У 90-х, коли мода на треквартіст почала сходити нанівець, у мене в "Аталанті" на цій позиції грали Морфео і Локателлі. І знову я скажу про важливість роботи в молодіжці: тренер ризикує, експериментує, щоб оцінити талановитих футболістів, які є у нього в команді. Зараз грає Сапонара - сучасний треквартіста, який націлений на ворота. У нього є техніка, фізика, все, щоб стати хорошим гравцем".

А ви, коли тренували Італію, звели нанівець моду на чіпких півзахисників, які грають у відборі.

"Давайте визнаємо, що у мене не було Гаттузо в його найкращі роки - такого гравця я б одразу викликав. У моїй ситуації доводилося вибирати півзахисників, які добре працювали з м'ячем, могли піти від пресингу, забезпечити володіння".

"Інтер" лідирує в чемпіонаті з Меделем і Мело.

"Силу "Інтера" характеризує фраза Манчіні: "Це - не мій футбол. Поки що я пристосовуюся". Ось побачите, команда Роберто гратиме так само яскраво, як і він сам свого часу. Можливо, для цього якраз і доведеться відмовитися від Меделя або Мело у центрі поля. "Фіорентина" на "Сан Сіро" атакувала великими силами, пресингувала, і в "Інтера" були великі проблеми з тим, щоб піти від тиску і щось змінити".

"Інтер" - команда-хамелеон, у них немає постійної тактичної схеми. Можна перемагати, діючи таким чином?

"Ні, щоб домогтися успіху, потрібно поставити свій футбол, мати обличчя. Це надає впевненість, усвідомлення власної сили".

У "Фіорентини" це, здається, є.

"І було ще при Монтеллі. Не варто забувати виконану ним роботу. Паулу Соуза навчив команду пресингувати, прекрасно працювати без м'яча. Пресинг на запрошення: вони заважають грати вертикально, змушують діяти через фланги, а там накидаються на тебе великими силами. "Фіорентина" і "Наполі" - найкращі, якщо говорити про інтенсивність гри. Торік у Лізі чемпіонів гіршими за цим показником були "Рома" і "Галатасарай", які за матч в середньому пробігали 10 км. Тоді як показник найкращих - 11,5 км. Це як грати з чисельною перевагою".

Що скажете про Бернардескі?

"Я вже давно казав: якщо талановитому хлопцеві надавати довіру і навчати його, то він буде прогресувати. Це і робить Паулу Соуза. У Бернардескі є все, щоб рости".

Ваша думка про "Рому"?

"Поки що "Рома" виглядає неоднозначно. Непередбачувана в Лізі чемпіонів, де і приємно дивує, і розчаровує, збалансована в чемпіонаті. Гарсія переконався, що найефективніша схема - це 4-3-3, вона найкраще допомагає підкреслити сильні сторони футболістів. А в індивідуальному плані "Рома" сильніше за всіх".

Тобто, ви вважаєте її фаворитом у боротьбі за титул?

"Разом з "Наполі". Але і "Фіорентина" може поборотися... А якщо Манчіні навчить команду грати красиво, то й "Інтер" не варто скидати з рахунків.

"Ювентус" не беремо до уваги?

"Вони ще покажуть себе. Я не стану говорити про тактику, скажу те, що бачу - команда почала знову відчувати свою силу. Вони знову знають, що можуть виграти будь-який матч. Буффон знайшов потрібні слова у потрібний момент. Новачки та молодь правильно сприйняли слова капітана".

Але Мората скаржиться.

"Я бачив, на що він здатний. Мората може забивати, отримуючи м'яч на фланзі. Досить вже розповідати, що нападники не повинні бігати".

Ви розчаровані "Міланом"?

"Навпаки. Мені подобається їхній проект: ставка на молодь та італійців. У Михайловича за спиною немає напрацювань Бенітеса, Монтелли або Конте. Після революції потрібен час, потенціал у них хороший".

Ігуаїн - найсильніший гравець чемпіонату?

"Він і Левандовскі - найкращі нападники, які грають в Європі".

Кулібалі останнім часом нагадує молодшого брата Тіаго Сілви. Саррі заслуговує на визнання за те, що зробив з обороною "Наполі", чи не так?

"Це вже не просто п'ять пальців, це рука, яка загрожує перетворитися в кулак. Без лестощів: в італійських тренерів є якась перевага над фахівцями з інших країн. Не завжди у сусіда трава зеленіша".

Взяти хоча б Джампаоло та його "Емполі".

"Джампаоло заслуговує куди більшої уваги. Одного погляду достатньо, щоб дізнатися його команду. Подивіться, як рухаються півзахисники при вкиданні аутів. Цікаво буде подивитися на "Емполі" проти "Фіорентини". Джампаоло може відповісти на агресію Соузи".

Ді Франческо невимушено дозволяє собі використовувати "чистий" трикутник в нападі, з яким виникають проблеми навіть у грандів.

"Ну не зовсім "чистий" - Берарді все-таки відходить глибоко. Але організація гри у "Сассуоло" видатна - підстрахування, переміщення, все на вищому рівні. Цей клуб - модель для наслідування. Якби мені було 20 років, і я б хотів прогресувати, то перейшов би в "Сассуоло".

Що стосується оборони, не можна не відзначити Марана і Гасперіні.

"Останнім часом всі цікаві тактичні новинки з'являються у скромних командах. Якби таке траплялося у грандах, де зібрані футболісти найвищого рівня..."

Що ви скажете про нововведення президента "К´єті" - тренуваннях рано вранці, на сході сонця?

"Це не новинка. Я з Сонетті в "Аталанті" проводив заняття о 6:45. Науково доведено, що тренуватися вранці корисніше. Проблема не в тому, щоб розбудити футболістів. Потрібно будити весь футбольний світ. Журналістів у тому числі..."

Джанні Інфантіно, кандидат на посаду президента ФІФА, хоче бачити в складі організації футболістів. Кого б ви порекомендували?

"Деметріо Альбертіні. У нього є досвід, знання, пристрасть. До того ж, його амбіції не заважають йому залишатися порядною людиною".

Можете поділитися спогадами про Кубок світу у Бразилії?

"Це все ще відкрита рана. Думаю, вона ніколи не заживе. Дуже шкода, що один матч перекреслив чотири роки роботи, але час все розставить на свої місця. Я не залишив після себе руїни. Ніхто не починав з нуля. Хто говорить подібне - недобросовісна людина".

Ви спілкуєтеся з Балотеллі?

"Ні".

Ми всі його переоцінили?

"Ні. Подивіться, як він б'є з місця, як захищає м'яч, який холоднокровний біля чужих воріт. Він все ще може стати одним з найкращих у світі. Можливо, він в це просто не вірить або йому це нецікаво".

Інтерв'ю La Gazzetta dello Sport

Переклад campeones.ua

Зараз ви читаєте новину «"Ігуаїн і Левандовскі - найкращі нападники, які грають в Європі" - Пранделлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути