неділя, 10 липня 2016 14:32

"Франція виграє в додатковий час, перевірено двома чемпіонатами Європи" - Франков

"Франція виграє в додатковий час, перевірено двома чемпіонатами Європи" - Франков
"Дешам був великим опорним - може стати великим тренером". Фото: dynamo.kiev.ua

Сьогодні, на "Стад де Франс" відбудеться фінал Євро-2016. Титул найсильнішої збірної континенту розіграють команди Португалії та Франції. Характеристику учасникам вирішального матчу для Gazeta.ua дав головний редактор журналу "Футбол" Артем Франков.

"Не згоден з думкою, що фіналістом Євро збірна Португалії стала завдяки новому формату. Так, команда була на межі, але змогла добути потрібні очки. А далі шлях по турнірній сітці нітрохи не відрізнявся від цілком стандартного проходу. Ну а в півфіналі португальці не залишили жодних сумнівів щодо своєї переваги над збірною Уельсу. Не виключаю, що Португалія ставала сильнішою по ходу турніру відповідно до задуму її тренера. Ну і, звичайно, не обійшлося без талану, в паралельну сітку потрапили. Адже якби португальцям довелося пробиватися через Іспанію, Італію, Німеччину, то ще не факт, що вона дісталася б до фіналу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роналду повторив рекорд Платіні на Євро

Ще одна важлива особливість нинішньої збірної Португалії - вона вже не сприймається всіма лише, як команда одного Кріштіану Роналду. Це вже в не меншій мірі збірна Нані, якого тренер перевів з флангу в центр нападу, утворивши пару форвардів Роналду-Нані. Тут не можна не відзначити форму Ренату Санчеша, якого напевно визнають найкращим молодим гравцем турніру. Ті ж Куарежма, Пепе, який виглядає в збірній краще, ніж в "Реалі". Ця збірна - вже досить симпатична команда. І якщо раніше можна було, виключивши з гри Роналду, вирішити з португальцями дуже багато проблем, то зараз це нереально, обов'язково вистрілить хтось інший.

Нинішній тренер збірної Португалії, Фернанду Сантуш - людина надзвичайно богобоязливий, молиться постійно. Але при цьому не боїться брати на себе відповідальність. Перевів у центр нападу Роналду з Нані, довірив місце в складі молодому Санчешу. В цілому ж досяг нітрохи не меншого успіху, ніж його попередник Луїс Феліпе Сколарі. Останній, як ми пам'ятаємо, вивів збірну Португалії в фінал домашнього Євро-2004. І потрапити туди було все-таки легше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Португалія створить історію у фіналі Євро - Сантуш

Що стосується збірної Франції, то так, не надто переконливо команда зіграла по ходу турніру проти далеко не грандів світового футболу. Але якщо копнути глибше історію чемпіонатів Європи, так само, часом на жилах майбутні чемпіони здобували потрібні очки, та ж Іспанія. Найважливіше для Франції - то, що досить переконливо команда зіграла проти збірної Німеччини. Та й Ірландію в другому таймі просто не помітила. І могла б забити, скільки хотіла, просто зупинилася і перестала реалізовувати моменти.

Головна "родзинка" нинішньої французької команди - Антуан Грізманн, який забив уже шість м'ячів. Це вже майже рекорд Роналдо, який на КС-2002 забив вісім голів. Дай боже, щоб Грізманн так діяв і надалі. А взагалі ж, склад нинішньої збірної Франції такий, що робити ставку на якогось окремого гравця неправильно, в цілому дуже хороша команда.

Дідьє Дешам - досить успішний тренер, який 12 років тому вивів "Монако" у фінал Ліги чемпіонів. На нього абсолютно не тисне його ігрове минуле, скоріше навпаки - дуже допомагає. Рішучий в прийнятті кадрових рішень. У першому матчі з румунами не побоявся прибрати з поля Погба, якого всі обожнювали. Не взяв до збірної Бензема, інших футболістів. При цьому продемонстрував стійкість під нищівною критикою, яка слідом за цими рішеннями настала. І найголовніше - результатом доводить те, що правий: ну де в цій збірній місце тому ж Вальбуена? Для подібних рішень потрібна достатня сила волі, адже там тренерів розносять так, як нашим навіть не снилося. Дуже гнучкий в тактичному плані, досить щільно вивчає суперників. Загалом, був великим опорним - зараз дуже близький до того, щоб стати великим тренером.

Що стосується тактичних схем, то тут розпочинається дуже цікава річ. Спочатку схема збірної Португалії малюється як 4-4-2, саме завдяки парі форвардів Роналду-Нані. У французів - це 4-3-3 або 4-2-3-1. Причому, друга останнім часом використовується більше через те, що на лаву сів Канте, а гра переважно будується через пару опорників Погба-Матюїді. Грізманн при цьому ставиться в середину під нападаючим, праворуч грає Сіссоко, зліва - Пайєт. Ще одна особливість у французів - наявність яскраво вираженого гравця штрафного майданчика, яким є Жиру і його дублер Жиньяк. У португальців таких гравців немає, але в них, повторюся, є Роналду і Нані, яких в центр нападу Фернанду Сантуш перевів з флангів і може в разі необхідності по ходу гри туди ж їх відправити. У французів же свого часу на фланзі грав Грізманн. Загалом, сьогодні напевно зможемо спостерігати найрізноманітнішу варіацію тактичних схем.

Стосовно прогнозу на матч, то, думаю, буде 1:1 і перемога Франції в додатковий час. Перевірено двома чемпіонатами Європи - 1984 го і 2000-го років", - вважає Франков.

Нагадаємо, фінальний матч Євро-2016 Португалія - Франція розпочнеться о 22:00. Телетрансляція - ТРК "Україна", текстовий онлайн проведе сайт Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «"Франція виграє в додатковий час, перевірено двома чемпіонатами Європи" - Франков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути