четвер, 25 червня 2015 21:40

"Дайте нам ваші ноти. Ми також хочемо так грати" - збірна України U-19 готується до Євро
11

Фото: Ірина КОЗЮПА
Збірна України U-19
Студентська збірна України

"Ребята, играем в одно касание", - звертається тренер до двох "Мессі", одного хлопця у футболці міланського "Інтера" і ще кількох юних підопічних. Футболісти тренуються на одному з полів на базі у селищі Щасливе Київської області. Зовсім поряд збірна України U-19 і студентська збірна готуються провести спаринг.

Команда Олександра Головка готується до чемпіонату Європи, який пройде 6-19 липня у Греції. На підопічних Володимира Лозинського чекає літня Універсіада у Південній Кореї.

Збірна 19-річних виходить на матч у синіх футболках. Студенти грають у жовтих. Арбітр попереджає, що не випустить на поле гравців з прикрасами і шнурочками на руках. Декілька футболістів вертаються на лавку запасних, щоб залишити там все зайве. Коли всі привели свою екіпіровку у порядок, суворий рефері розпочинає матч.

Головко випустив такий стартовий склад:

Cолдатенко - Кірюханцев, Зотько, Лук'янчук (к), Осман - Зінченко, Кльоц - Швед, Коваленко, Арендарук — Зубков

Зінченко і Кльоц — пара опорних. Причому, представник російської "Уфи" розташовувався вище за партнера. Віктор Коваленко, найкращий бомбардир молодіжного Кубку світу, який нещодавно пройшов у Новій Зеландії, зайняв місце під нападником (Зубков). Швед та Арендарук — на флангах.

Зі старту місце у воротах довірили Вадиму Солдатенку з київського "Динамо". Він захищав ворота команди у поєдинках еліт-раунду. На сусідньому полі тренувався Олег Кудрик (герой післяматчевих серій пенальті в матчах "Шахтаря" U-19 у Юнацькій Лізі чемпіонів). Головко дав зіграти всім трьом викликаним на збір голкіперам по півгодини. Зустріч завершував Олег Мозіль з львівських "Карпат".

Не змогли сьогодні зіграти захисник Микола Матвієнко (ушкодження) та Бека Вачіберадзе (зуби). Але до турніру обидва гірника мають вирішити всі проблеми зі здоров'ям.

Вже зі старту поєдинку учасники Євро заволоділи ініціативою. Швидкий гол забив Зубков, але м'яч не зарахували через офсайд. На 24-й хвилині Мар'ян Швед відзначився за всіма правилами гри. Гол "зробив" Зінченко. Зі своєї половини поля Олександр видав розрізний пас на партнера. Тому залишилося тільки забити.

Швед взяв участь у кількох наступних атаках збірної України. Спочатку асистував Зубкову, а потім і сам пробивав.

На 38-й хвилині (місце у воротах зайняв Кудрик) Скоротенко грудьми направив м'яч у ворота після передачі з флангу. За дві хвилини Зубков вивів свою команду вперед, "вистріливши" у протихід голкіперу.

На другий тайм вийшла зовсім інша збірна України. Головко випустив на поле Циганкова, Гуцуляка, Борячука, Лучкевича, Мисика та Михайличенка. Лише Кірюханцев, Зотько, Лук'янчук та Зінченко відіграли всі 90 хвилин.

До речі, третій м'яч збірної саме на рахунку Олександра. На 49-й хвилині футболіст створив гол-шедевр, забивши у стилі Зідана. Загалом, Зінченко видав класний матч. Так би і на Євро.

Остаточний рахунок у матчі встановив Борячук. З четвертої спроби нападник "Шахтаря" реалізував свій момент. 4:1 — перемога команди Олександра Головка.

"Бажаємо вам виграти Євро, - звернулися представники студентської збірної до переможців. - Головне, що у вас є справжня команда і такий сильний тренер. Дайте нам, будь ласка, ваші ноти. Ми також хочемо так грати".

Хвилювання викликала вимушена заміна Лучкевича через травму (на поле знову вийшов Коваленко), але після матчу фіналіст Ліги Європи не виглядав стурбованим.

6 липня збірна України відкриє Євро матчем з господарем турніру — збірною Греції. Суперник нещодавно змінив тренера і ще навіть не провів із ним десятка матчів. Вожаком еллінів є нападник "Олімпіакоса" Нікос Вергос. Гравці "Шахтаря" перетиналися з грецьким клубом у Лізі чемпіонів і пройшли його у серії пенальті. Загалом "Олімпіакос" представлений у збірній чотирма своїми гравцями.

Наставник збірної України U-19 Олександр Головко:

"Що стосується результату, то про нього говорити не буду. Сьогодні ми були сильнішими. Сподіваюсь, що цей міні-збір нам допоможе поїхати на Євро у більш-менш хорошому тонусі. 

Дехто перебуває у тонусі, а дехто — ні. Виділив би кілька категорій футболістів: ті, які відновлюються, ті, котрі давно не грали і група гравців, яка приїхала до нас після Кубка світу. Всі були у різному стані. Ми провели з ними хорошу роботу протягом чотирьох днів. Працювали у режимі дворазових тренувань.

Приємно, що сьогодні хлопці змогли тримати темп і вмикати швидкість, не дивлячись на спекотну погоду".

Який із таймів вам сподобався більше, адже грали практично дві різні збірні?

"Якщо говорити про організацію гри, то відзначив би другий тайм. Але потенціал футболістів був вищим у першій половині зустрічі.

Я отримав багато інформації. Зараз ми визначаємо тих людей, які вирушать на Євро. На збір ми викликали 23 гравців. До Греції не поїде один із воротарів і двоє польових. У заявку на турнір потрапляє 18 футболістів. Тобто, ще двоє хлопців повернуться в Україну безпосередньо з Греції. Приємно, що у збірній присутня хороша конкуренція".

Заміна Лучкевича була вимушеною. З ним все у порядку?

"У Валерія був спазм після ривка. Сподіваюсь, що не виникне ніяких проблем. Сьогодні не грали Артем Бесєдін та Бека Вачіберадзе — гравці, які входять в обойму стартового складу. Ми дали їм паузу".

Збірна ще гратиме спаринги до старту Євро?

"30 червня ми вилітаємо у Грецію. Можливо, 1 липня зіграємо з однією із місцевих команд".

Бесєдін, Коваленко та Лучкевич грали на Кубку світу у Новій Зеландії. Вони ще не "наїлись" футболом?

"Давайте не будемо оперувати такими дорослими поняттями. Якщо у 18 років "наїдаєшся" футболом, тоді для чого ним взагалі займатися? Тренери для того і є, щоб правильно відновити і підготувати гравців. Ми готуємо футболістів до перемоги на чемпіонаті Європи.

Скажу, що були питання, щодо присутності Коваленка у збірній. Вдячний керівництву клубу (донецький "Шахтар"), яке пішло нам на зустріч і відпустило гравця. Віктор перебуває в хорошому ігровому тонусі".

Українська преса критикувала Зінченка за переїзд в Росію.

"Хлопець — українець. Він любить свою батьківщину. Я спілкуюсь з ним напряму. Він із задоволенням приїжджає у збірну. Я не почув від нього навіть натяку на сумнів, щодо того їхати сюди чи ні".

Суперників вже вивчили?

"У першу чергу нас цікавить Греція, адже ми розпочнемо турнір саме з цим суперником. Щодо Франції, то ми матимемо їх "свіжу" гру проти австрійців. З Австрією ми граємо у третьому турі і в нашому розпорядженні будуть два їх поєдинки.

Весною ми двічі зустрічалися з греками. Також маємо їх останній матч проти Данії. Інформації у нас достатньо".

Україна відкриватиме турнір в матчі з господарем.

"Це для нас не проблема".

Додамо, що на Євро з групи виходять по дві команди. Матч за третє місце не проводиться.

Товариський матч

Збірна Україна U-19 – Студентська збірна України – 4:1

Голи: Швед (24), Зубков (40), Зінченко (49), Борячук (70) - Скоторенко (38)

Чемпіонат Європи

Група "А"

Греція, УКРАЇНА, Австрія, Франція.

Група "B"

Німеччина, Іспанія, Нідерланди, Росія

6 липня

Греція — Україна

9 липня

Україна - Франція

12 липня

Україна - Австрія

16 липня

Півфінали

19 липня

Фінал

Зараз ви читаєте новину «"Дайте нам ваші ноти. Ми також хочемо так грати" - збірна України U-19 готується до Євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути