неділя, 15 липня 2012 20:08

"Без контрактів і футболістів не було сенсу продовжувати роботу" - Бузник

"Без контрактів і футболістів не було сенсу продовжувати роботу" - Бузник
"У мене зараз болить душа" - Анатолій Бузник ФОТО: ffu.org.ua

Запорізький "Металург" стартував у прем'єр-лізі з поразки. Команда поступилася луганській "Зорі" на виїзді з рахунком 0:2. Напередодні команду залишив виконуючий обов'язки головного тренера Анатолій Бузник разом з помічником та групою футболістів. Грою команди керував наставник молодіжного складу Ігор Лучкевич.

"Дивився гру, - каже Анатолій Іванович. - Багато речей встигли змінити за півдня. Наші напрацювання у матчі не застосовувались".

Чому ви пішли з команди?

"Так склались обставини. Не були підписані контракти з гравцями, які мали брати участь у грі з "Зорею" і допомагати команді вирішувати поставлені завдання. З тренерами ситуація аналогічна. Ми тягнули до останнього моменту. Чекали, що це відбудеться. Виконували свою роботу, сподіваючись до останнього дня. Зміна власника клубу, зміни президентів призвели до того, що останній був не в курсі справ. Віталій Гончаров сказав, що не може брати на себе відповідальність і підписувати якісь умови контракту. Без угоди не було сенсу розпочинати чемпіонат. Ми, футболісти і тренери, і так місяць працювали без підписаних документів."

Між вами і керівництвом існувала усна домовленість?

"Так. Ми мали її оформити до старту сезону. Коли повернулися після зборів у Хорватії, то дізналися про зміну президента. Старі домовленості перестали бути дійсними, а новий президент попросив повірити йому на слово. Але ніхто не дає гарантії, що через день знову не зміниться президент. Гроші платить власник, але ми з ним не знайомі. Маю на увазі, ми не зустрічалися."

Чому так вийшло?

"Попередній президент Сергій Мамон сказав, що зустріч відбудеться після повернення команди з Хорватії, але він залишив свою посаду до нашого повернення в Запоріжжя."

Разом з вами команду залишили Віталій Рева, Руслан Бідненко, Олександр Кочура та Андрій Запорожан. Саме з ним не були підписані контракти?

"Клуб не взяв жодного з футболістів, яких ми пропонували. Ця четвірка залишилася з гравців, яких ми переглядали. Всі були вільними агентами. У клубі мені відразу сказали, що ми не можемо купувати жодного футболіста і потрібно постаратися мінімізувати витрати. Грати у прем'єр-лізі командою, яка вийшла з першої ліги можна, але точечне підсилення мало бути в обов'язковому порядку. У команді мають бути якісні футболісти. Деякі гравці, з тих які були на перегляді, не відповідали нашим вимогам. Я бачив, що вони нам не допоможуть у цьому сезоні. З футболістами, яких ми хотіли взяти, клуб не обговорював умов контрактів, а запропонував розпочати сезон без угод. Гравці від цього відмовилися."

Яке завдання на сезон поставили перед "Металургом"?

"Всі хочуть, щоб сезон був успішним. Але що це таке? Новий президент сказав, що хоче успішного старту команди. Коли його попросили уточнити, він не знав, що відповісти. Перемога із "Зорею" і "Дніпром", нічия з "Металістом" — це успішний старт чи ні? Нічия з "Зорею" і поразки у двох наступних матчах? Перемоги у трьох стартових поєдинках? Для себе ми завдання на сезон визначили, а керівництво так швидко змінювалося, що не встигало підготувати якісь цілі. На чесному слові і своїх професійних можливостях ми провели якісний підготовчий період. До останнього моменту чекали, що нам запропонують юридично оформлені умови роботи, але цього не відбулося."

Кілька днів тому вас офіційно затвердили виконуючим обов'язки головного тренера "Металурга".

"Я ледь встигав знайомитися з черговим президентом, розповідати йому свою філософію та погляди. Я був зайнятий тренувальним процесом, теоретичними заняттями. Мені потрібно максимально якісно підготувати команду. Про свої умови я не говорив, на це не вистачало часу. Те що мене призначили виконуючим обов'язки я дізнався так само як і всі решта. Мені про це ніхто не говорив. Я виконував свою роботу і не звертав уваги на свій статус."

На початку тижня спортивним директором "Металурга" став Анатолій Заяєв. Яка його роль у клубі?

"Я його добре знаю. Заяєва запросив президент клубу. Мене про це повідомили під час нашого спарингу з дублем. Вони приїхали на другий тайм матчу. Президент сказав, що це наш новий спортивний директор. Це було у середу. Ми перемогли дубль, успішно реалізували наші гольові моменти, виграли 6:1, перевірили гравців і визначилися з основним складом.

Останній президент не знайомився з командою. Напевне, для цього не вистачило часу.

Спортивний директор мав зробити свій вклад у команду. Мабуть, це не вийшло. Я сподівався, що він допоможе мені в реалізації якіснішої підготовки, щоб я не відволікався на оформлення контрактів — свого і футболістів. Але цього не відбулося. Ми могли значно швидше сказати, що не будемо розпочинати чемпіонат без контрактів, але ми сподівалися до останнього, що клуб і президент запропонують нам умови роботи ми підпишемо угоди і полетимо у Луганськ на гру.

У п'ятницю Заяєв організував командний похід у Cвято-Андріївський кафедральний собор. Після цього ми зустрілися з президентом. Він нічого не змінив. Сказав, що немає можливості підписати контракти і треба почекати ще два тижні. Футболісти не захотіли вірити на слово. Нам без контрактів і без футболістів не було сенсу продовжувати свою роботу.

Ми сказали, що залишаємо команду, але ще провели з командою тренування, щоб футболісти були у тонусі. Перед відправленням в аеропорт я зібрав усіх гравців і подякував їм за роботу. Вони були у курсі ситуації. Попросив їх зіграти гарну гру, дати результат, щоб не було соромно за нашу роботу. Коли вчора дивився гру, то помітив, що багато моментів тактичного характеру над якими ми билися місяць не були використані. Не знаю, хто давав установку на гру і які завдання ставили перед футболістами. Результат розчарував. Сподівався, що команда зіграє краще."

Президент не просив вас змінити рішення і залишитися з командою?

"Я просив, щоб приїхав спортивний директор. Ми зустрічалися з ним за день до вильоту і зранку в день вильоту. Я пояснив йому всю ситуації, сподівався на його допомогу. Він спортивна людина, сам був тренером довгі роки. Але якихось зусиль... Словом, президент сказав, що у нього нема повноважень щось робити без узгодження з власниками клубу. А це відбудеться трохи пізніше. Сергій Краковський ще зранку сказав, що не вірить і поїхав. Я розумів, що нам потрібно до кінця виконати свою місію. Сподівалися, що нас таки зрозуміють і виконають наші прохання. Президент зрозумів це по-своєму. У нього є багато радників і своїх думок на цей рахунок. Так ми і розійшлися.

Я вдячний клубу, особливо попердньому власнику Дворецькому Ігорю Володимировичу і президенту Курганському Андрію Вікторовичу, який запросив мене у "Металург". Ми професійно і чесно виконали свою роботу, зробили все, щоб команда була максимально готова до сезону".

У вас дуже розчарований голос.

"Радості у нормальної людини від такої ситуації бути не може. Тим більше накопичилася фізична і психологічна втома. У нас було обмаль часу і ми зробили навіть більше, ніж могли. Пропозиції? Тільки два дні тому я залишив "Металург". Я ж не Гвардіола, у нас нема таких визначних досягнень. Поки у нас немає ніяких пропозицій. Хочеться поїхати на дачу і трохи відпочити. У мене зараз болить душа."

Зараз ви читаєте новину «"Без контрактів і футболістів не було сенсу продовжувати роботу" - Бузник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути