четвер, 15 квітня 2010 10:59

8 прикладів як Григорій Суркіс рятував український футбол і шкодив йому

 

На початку квітня власник харківського "Металіста" Олександр Ярославський заявив, що президент Федерації футболу Григорій Суркіс повинен піти у відставку. Привід – наближеність до київського "Динамо", яке очолює його молодший брат Ігор. Мовляв, контроль Суркіса-старшого над суддями допомагає динамівцям перемагати в чемпіонаті.

Журнал "Країна" в новому номері від 16 квітня нагадує, які користь та шкоду приніс Григорій Суркіс українському футболу.

КОРИСТЬ

1. Виборов для України право на проведення фінальної частини чемпіонату Європи-2012

Ідею змагатися за право проведення Євро-2012 разом із Польщею Григорій Суркіс озвучив улітку 2003 року.

"Суркісу треба поставити пам"ятник. Якби не він, ніякого б Євро в Україні не було", - заявив тодішній тренер національної команди Олег Блохін.

2. Врятував київське "Динамо" від банкрутства

У липні 1993-го символ українського футболу був на межі зникнення.

У кінці президентства Віктора Безверхого футболістам не платили зарплату, не було коштів для купівлі води гравцям, по клубному офісу бігали миші. Коли прийшов Суркіс з партнерами, почалася справжня робота, - згадує керівник динамівської прес-служби Олексій Семененко.

ШКОДА

1. Спробував підкупити іспанського арбітра Лопеса Ньєто

13 вересня 1995 року "Динамо" перемогло вдома грецький "Панатінаїкос" і очолило групу "А" Ліги чемпіонів. Але за кілька днів результат матчу скасували. Іспанський арбітр Лопес Ньєто поскаржився в УЄФА на те, що брати Суркіси пропонували йому хабаря:

- Ігор Суркіс відвіз мене у київський магазин, де продавали шуби і показав табличку: Антоніо, перемога "Динамо" - 30 тисяч доларів для вас.

"Динамо" дискваліфікували з євротурнірів на три роки. Але завдяки сприянню Леоніда Кравчука та Леоніда Кучми команду амністували за шість місяців.

2. Не зміг навести лад в українському суддівстві

Григорій Суркіс очолив ФФУ у серпні 2000 року. Все десятиріччя тривають суддівські скандали. У травні 2001-го одеський арбітр Євген Абросімов зарахував гол-фантом динамівця Флоріна Черната у Запоріжжі - коли м"яч від перекладини відскочив у поле не перетнувши лінію воріт. Завдяки цьому "Динамо" випередило "Шахтар" у боротьбі за перше місце.

- Таке відчуття, що ти отримав зарплату за чесно виконану роботу, а коли йшов додому, її у тебе вкрали, - бідкався тодішній головний тренер гірників Віктор Прокопенко.

Через суддівську прихильність до "Динамо" з"явилася жорстка опозиція до президента ФФУ, яку неофіційно очолив власник "Шахтаря" Рінат Ахметов.

Про інші позитиви і негативи, які отримав український футбол від Григорія Суркіса читайте у журналі "Країна" від 16 квітня.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «8 прикладів як Григорій Суркіс рятував український футбол і шкодив йому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути