неділя, 24 червня 2012 18:38

42-річний сербський фахівець очолив БК "Донецьк"

42-річний сербський фахівець очолив БК "Донецьк"
Влада Йованович замінить у Донецьку Сашу Обрадовіча ФОТО: bc.donetsk.ua

Новим головним тренером "Донецька" став 42-річний (народився 13 жовтня 1969 року) сербський фахівець Влада Йованович. Саме він став наступником свого співвітчизника Саші Обрадовича, під керівництвом якого "тигри" за два сезони виграли золоті та срібні нагороди чемпіонату української Суперліги, ставали бронзовими призерами Кубка Суперліги і чвертьфіналістами Кубка Європи. Після "золотого" сезону в Україні цей фахівець прийняв берлінську "Альбу", яка в новому сезоні зіграє в основному раунді Євроліги.

Влада Йованович - тепер уже колишній наставник белградського "Партизана", з яким за два останні сезони двічі ставав чемпіоном Сербії та володарем національного кубка, а також переможцем Адріатичної Ліги в 2011 році.

До цього новий наставник "тигрів" п'ять років працював асистентом знаменитого Душко Вуйошевіча в тому ж "Партизані", і за цей період "чорно-біла" команда виграла п'ять титулів чемпіонату Сербії, чотири - Адріатичної ліги і три рази перемагала в національному кубку. Влітку 2009 року Влада Йованович привів до золотих медалей чемпіонату Європи юніорську збірну Сербії.

Як гравець Влада Йованович виступав за молодіжні збірні, а також команди "Борац" і "Железнічар" з Чачак. Тренерську кар'єру уродженець Чачак (тут же народився знаменитий Желько Обрадович - найтитулованіший тренер в європейському баскетболі) почав ще в 1997 році, а два роки по тому закінчив тренерську школу в Белграді. Працював з юнацькими командами "Бораца", "Земуна" і "Партизана", вчився на спеціальності "баскетбол" факультету фізичного виховання і спорту спеціалізованої Академії.

У грудні 2010 року новому тренеру "Донецька" довелося пережити справжній шок. Автобус, що перевозив "Партизан" після програного виїзного матчу Адріатичної ліги з "Задаром", був атакований і закиданий камінням фанатами опонентів. Після зустрічі гравці та співробітники "Партизана" сіли в автобус і попрямували в аеропорт, щоб встигнути на літак в Белград. Поблизу від арени на команду було скоєно напад. Один з каменів розбив вікно і поранив головного тренера Владу Йовановича. На щастя, травма виявилася несерйозною, і фахівець зміг керувати "чорно-білими" в наступній грі Євроліги проти польського "Прокома".

Зараз ви читаєте новину «42-річний сербський фахівець очолив БК "Донецьк"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути