четвер, 25 квітня 2019 10:04

Розвінчали міфи про мовний закон

Розвінчали міфи про мовний закон
25 квітня під Верховною Радою зібрались люди, які вимагають прийняття мовного закону Фото: Радіо Свобода

Навколо закону про мову утворилося багато міфів. Громадські активісти зібрали їх і пояснили, що вони безпідставні.

"Противники закону говорять, що на вулиці мовні інспектори будуть ловити і штрафувати всіх, хто розмовляє російською. Але це не було завданням мовних інспекторів від початку. Вони мали захищати права україномовних громадян передусім в обслуговуванні. Але в другому читанні мовних інспекторів прибрали із законопроекту", — пише у Facebook Олександр Іванов.

Інші міфи:

1. Усі будуть змушені говорити українською.

Закон наголошує, що не втручається у мову персонального спілкування громадян і мову релігійних обрядів.

2. Через квоти 90% на українську мову на ТБ не буде де подивитися телебачення російською мовою і жителі східних регіонів будуть дивитися російське ТБ.

Закон справді вводить квоту 90%, але лише на першу доріжку каналу. Канал може вести мовлення російською мовою на другій доріжці.

3. Не можна буде почитати новини російською.

Закон запроваджує локалізацію основної сторінки вебсайтів українською мовою, але жодним чином не обмежує локалізацію російською чи іншими мовами. Власне, так, як є зараз на багатьох новинних вебсайтах.

4. Бізнес закриватиметься через тотальну українізацію.

Закон не змушує вести бізнес чи документацію будь-якою мовою. Лише у сфері обслуговування україномовних споживачів вони мають право на обслуговування українською мовою. За взаємною згодою сторін обслуговування може бути будь-якою іншою мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Видатні українці записали звернення до нардепів

5. Росія отримає додатковий аргумент у захисті російськомовних.

Закон не обмежує права російськомовних громадян. Вони так само матимуть змогу отримувати обслуговування, інформацію російською мовою. Закон покликаний захищати права україномовних. Окрім цього, закон стимулює вивчення української мови за рахунок безкоштовних курсів, які буде надавати держава всім охочим.

6. Бізнес, ЗМІ, люди не встигнуть пристосуватися.

У законі передбачені тривалі перехідні періоди на роки. Часу буде більш, ніж достатньо, щоб зробити українську локалізацію, навчити персонал спілкуватися українською з клієнтами чи збільшити кількість ефірного часу.

25 квітня під парламентом проходить акція за підтримку закону про мову. Там зібралося близько тисячі людей, вони продовжують підходити.

Учасники вимагають від народних депутатів позитивного рішення щодо цього документу. Вони тримають у руках плакати з надписами "Мова — це зброя", "Мене захистить лише мовний закон".

Зараз ви читаєте новину «Розвінчали міфи про мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути