пʼятниця, 19 червня 2015 17:39

НСК Олімпійський прийме міжнародний форум на підтримку української мови

  "За мову до кінця!" - вогняне дійство на грі "Україна -Чехія
"За мову до кінця!" - вогняне дійство на грі "Україна -Чехія

Футбольні трибуни - місце, на якому регулярно можна було чути українську мову навіть у східноукраїнських містах. Символічно, що на головному стадіоні країни відбудеться найбільший захід для захисту української мови.

Міжнародний Форум на підтримку української мови "Нас об'єднає мова" запланований на 1 липня в Холі чемпіонів бізнес-центру НСК "Олімпійський".

Організатори ставлять собі за мету "голосно заявити всьому українському суспільству, що настав час повністю відновити та відродити українську мову".

В ньому вже погодилися взяти участь Міністр освіти і науки України Сергій Квіт, Левко Лук'яненко, Олесь Доній, блоґер Сергій Іванов, командир роти батальйону "Айдар" Ігор Лапін, а також люди мистецтва - сестри Тельнюк, брати Капранови. З закордону приїде голова Товариства білоруської мови ім. Франциска Скорини Олег Трусов іголова Державної комісії з питань литовської мови пані Дайва Вайскєне.


 

Таке помпезне місце проведення з залом на сотні місць - спроба привернути увагу і вплинути на державну політику в мовній царині - зізнається ініціатор події, колишній народний депутат Олесь Доній:

- Досі все, що ми робили, (Доній - голова Всеукраїнського комітету захисту української мови. Серед іншого, об'єднання в десятках міст проводить безкоштовні курси української мови. - Gazeta.ua) знаходило розголос хіба що серед наших однодумців. А влада, таке враження, чує тільки голос Росії і терористів про те, що треба захищати російську мову на Донбасі. Рік тому в мирному плані нашого президента був пункт про захист російської мови. Саме для тих регіонів, де в занепаді українська. Росія змогла окупувати Крим і ті частини Донбасу, де найбільше занепадала українська мова, тому, здавалося б, Україна життєво зобов'язана всіляко зменшувати вплив російської мови на свою долю, але влада в цьому питанні шукає компромісів. Напрямок державної політики, названий "Єдина Країна/Единая страна", є поступками Росії. Щоб їх не було, мусить бути тиск знизу. Мета форуму - зупинити шкідливу тенденцію держави відносно своєї мови.

Але хіба вам не очевидна поміркована повсюдна українізація?

- Мовознавець Лариса Масенко каже, що на нас іде нова хвиля русифікації. Я не так радикально кажу, але точно держава намагається стримати українізацію.

Майдан - після руху за незалежність і Помаранчевої революції - став третім етапом так і не довершеної української націонал-демократичної революції. Після Майдану чітко виражені дві протилежні тенденції. Перша - масовий народний запит на підвищення рівня культури, в тому числі на покращення знання української мови і її просування в різних сферах. Це відчутно в великих містах, де раніше українська була рідкістю. Ця велика тенденція шириться горизонтально, суто як волонтерський рух.

Інша тенденція - дивна. Ще дивніше, що спрямована вона з боку держави. Націлена на стримування цього народного руху за дерусифікацію. Чільні державні діячі обіцяють, що державною залишиться тільки українська, проте в той же час міністрів затверджують із порушненям закону, який чітко каже: державні чиновники мусять володіти державною мовою. Щоб не було чітких критеріїв для виконання закону, на всяк випадок Верховна рада провалила законопроект про іспити на знання мови для чиновників (). В чому тоді функція державної мови, якщо нею повністю нехтують?


Крім пленарних засідань передбачена робота в таких розділах: юридична секція, секція з популярної культури, секція щодо ЗМІ, секція для громадських активістів, секція "Мовна політика в Україні та в інших державах", секція "Безкоштовні курси української мови".

До участі у Форумі запрошуються активісти, науковці, урядовці, громадські діячі, представники ЗМІ з усіх регіонів України та усі, кого цікавить і турбує питання повноцінного відродження української мови. Організатори форуму відшкодують учасникам витрати на доїзд. Зголоситися можна, заповнивши анкету.

Остаточну програма Форуму обіцяють оприлюднити ближче до 1 липня.

  "За Кубань! За Батьківщину" - на Кубані українську мову називають просто місцевою балачкою
"За Кубань! За Батьківщину" - на Кубані українську мову називають просто місцевою балачкою
Зараз ви читаєте новину «НСК Олімпійський прийме міжнародний форум на підтримку української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути