вівторок, 14 червня 2016 19:47

"Джерелом напруги в Україні є масова дискримінація українців за мовним принципом" - Юрій Шевчук
9

Автор: Сергій Старостенко
 

Мовознавець Юрій Шевчук з 2004 року викладає курс української мови та культури на Департаменті слов'янських мов Колумбійського університету в Нью-Йорку, США. Із 2014 року викладає українську також у Єльському університеті. Юрій каже, що зараз глобальна тенденція: у світі українською мовою перестають цікавитися просто на очах. Такий стан справ, стверджує науковець, спричинений не тільки втратою престижу України на світовій арені, а й відвертою ситуацією занепаду української мови на батьківщині. В Україні діє послідовна підтримувана Москвою політика русифікації.

- В Україні після Євромайдану знову піднялася дуже сильна русифікаційна хвиля. Як на мене, це цілком свідома русифікаторська політика, що здійснюється дуже тонко. З одного боку, виголошують гасла про нібито єдність країни, про те, що мова не має значення, а під столом робиться послідовна політика русифікації України.
Справжнім джерелом напруги в Україні є масова дискримінація мільйонів її громадян за національно-мовним принципом. Виявів цієї дискримінації безліч. Це і відчуття некомфортности чи навіть відкритої ворожости, яке переживає кожен, хто говорить українською в Києві, Одесі, Харкові та инших зросійщених частинах країни. Це масове порушення конституційно закріпленого статусу української як державної найвищими очільниками уряду, включно із президентом, міністром внутрішніх справ, головою Національного банку та багатьма иншими. Це відсутність українських програм на ТБ та радіо, газет і журналів у кіосках. Доки це триватиме, доти українці почуватимуться приниженими, марґіналізованими – як казав Шевченко, "на нашій не своїй землі". Погоджуватися з таким станом речей значить потурати тим, хто поділяє країну, хто топче конституцію, хто трактує громадян як людей без гідности і законних прав, хто в цивілізаційній війні з Москвою став на бік ворога і воює з власним народом.

ПОВНИЙ ТЕКСТ ІНТЕРВ'Ю З ЮРІЄМ ШЕВЧУКОМ ЧИТАЙТЕ У СВІЖОМУ НОМЕРІ ЖУРНАЛУ "КРАЇНА" ЗА 16 ЧЕРВНЯ 2016 РОКУ.

Зараз ви читаєте новину «"Джерелом напруги в Україні є масова дискримінація українців за мовним принципом" - Юрій Шевчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

73

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути