понеділок, 22 липня 2013 15:22

Фанати "Дніпра" стають україномовними

 
Один із віртуальних фан-клубів дніпропетровського футбольного клубу "Дніпро" перевів спілкування в інтернеті на українську мову.

Про це говорить свіжий допис головного адміністратора сторінки у мережі ВКонтакті. Об'єднання можна знайти за назвою ФК Дніпро |1918| FC Dnipro.

Обґрунтовують таку зміну опитуванням, підсумки якого підбили на минулому тижні. Цифри сказали, що тільки 9% опитаних - 324 людини - забажали подальшого спілкування у групі російською. Ще 8% відмітили, що їм це питання байду?же, а українська як засіб зв'язку отримала майже 3000 прихильників.

 

Наслідком цього стало цілком логічне повідомлення:

"Українізуймося, друзі!

Ми - одна із перших великих груп міста Дніпропетровська, яка переходить на українську мову. Майже місяць тому було проведено опитування, в результаті якого 81,3% опитаних підтримало саме цю мову. Тому, повідомляю, що з наступного тижня всі новини нашої групи будуть публікуватися українською мовою. Сподіваюся, що активність нашої сторінки не впаде, а навпаки - зростатиме.

Тільки "Дніпро", тільки перемога!

З повагою, головний адміністратор!"

Ми - одна з перших великих груп міста Дніпропетровська, яка переходить на українську.

Цей самий головний адмін, у народі - Денис Глушко, в коментарі для сайту Gazeta.ua розповів, що рішення виставити мовне питання на загальний розсуд теж не було раптовим:

"На це в нас пішов місяць. Була дискусія спершу в групі, потім - серед адміністраторів. Тоді провели опитування, яке й підтвердило, що наша група приймає курс українізації. Невдоволені є й зараз, але це їхні питання. Моя думка - "Україна починається з тебе", тому я й зробив такий невеличкий крок".

Першим же приводом до цього кроку, каже, були звернення до нього й інших адмінів від спілки "Гроза" (Громадянський захист").

Хлопець також зізнався, що, зважаючи на усну російськомовність Дніпропетровська, не чекав аж такої патріотичної розв'язки. Думав, голоси на сайті розділяться щонайменше порівну.

Серед відгуків до цієї новини, найбільше підтримки назбирали слова користувача, що назвався Руслан Иванов:

 

"Моє прізвище - Іванов, живу в Дніпропетровську, розмовляю більшість свого часу російською.

Повністю підтримую рішення адміністрації на перехід публікацій державною. Ми ж не МКГ чи Шахтар - ми найукраїнськіша команда ПФЛ, по моєму все логічо.

Якщо ми хочемо досягти успіху в своїй країні ми по-перше маємо підтримувати своїх і своє - команду, культуру, економіку, людей".

Під найбільш українською командою коментатор, очевидно, має на увазі вкрай малу кількість закордонних гравців у "Дніпрі", в порівнянні з іншими командами української Професійної футбольної ліги.

За літерами МКГ фанати ховають нецензурне словосполучення про харківський "Металіст", уболівальники якого, на рівні з фанатами донецького "Шахтаря", є затятими ворогами дніпропетровців. Натомість, за традицією, вже десятки років прихильники київського "Динамо" та львівських "Карпат" є для "дніпрян" друзями.

Профіль згаданої спільноти, членами якої є понад 40 000 користувачів соцмережі, є за адресою: vk.com/fc_dnipro.

Зараз ви читаєте новину «Фанати "Дніпра" стають україномовними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути