четвер, 12 лютого 2015 14:20

Ціле село вийшло з Московського патріархату через російську мову богослужінь

Ціле село вийшло з Московського патріархату через російську мову богослужінь

8 лютого 2015 року, в неділю про блудного сина, у храмі села Новосілки Здолбунівського району Рівненської області відбулося перше богослужіння українською мовою. 

190 із 198 людей проголосували за перехід православної громади в підпорядкування київському патріархату.

Під час богослужінь підносилися молитви за мир у нашій Державі, за подолання розділення Української Православної Церкви, за визволення України від нашестя чужинців та Божу допомогу воїнам, які захищають нашу Вітчизну від агресора, - пише Gazeta.ua з посиланням на сайт УПЦ КП.

За свідченням жителів села, парафіяни прагнули перейти до юрисдикції УПЦ Київського патріархату в період 1995-1996 та 2004-2005 років. Також, як згадують мешканці Новосілок, більшість людей не відвідували рідну Церкву через негативну позицію священика щодо української держави та богослужіння на старослов'янській мові. Але тогочасна місцева влада блокувала прийняття важливого рішення та вказувала, що храм є у "канонічній" Українській Православній Церкві.

Однак, останні події у нашій державі, пов'язані із революцією гідності та неоголошеною війною Росії проти України на Сході, змусили парафіян храму переглянути свою позицію. Був задіяний досвід інших громад, які в останній час колективним рішенням переважної більшості відмовляються перебувати у ворожому до України Московському патріархаті й переходять до Української Православної Церкви Київського патріархату.

Як повідомляли активісти села, рішення про перехід визрівало поступово. Ще з жовтня минулого року люди просили священика Андрія Косіка зважити на їхні прохання служити українською мовою, на що він відмовлявся і заявляв, що не буде ніколи молитися на "неканонічній і не благодатній мові". За словами прихожан, негативне ставлення до України їх пастир проявляв давно. Священик часто відмовлявся молитися за убитих на Майдані та загиблих українських воїнів, називав війну на Донбасі громадянською та братовбивчою, не раз у проповідях переказував російську пропаганду про "руській мір", слов'янську єдність, розкольників православ'я та ін.

Зважуючи на такі обставини, жителі села Новосілки вирішили розпочати рішучі дії. Серед активних та молодих членів громади була обрана ініціативна група, яка зібрала підписи для перереєстрації парафії. Коли були виконані усі законні умови та оформленні необхідні документи, 24 січня 2015 років мешканці села провели загальнопарафіяльні збори, на яких постановили провести у селі референдум про перехід храму до УПЦ Київського патріархату. Щоб усунути протилежності і суперечки між парафіянами з приводу вибору церковної юрисдикції, громада вирішила опечатати вхід до храму до часу проведення референдуму. Таке рішення було прийнято через звинувачення священика Андрія Косіка у спробі насильно захопити Церкву місцевими "розкольниками".

Звичайно, що у такій ситуації не обійшлося без провокацій. Відразу, наступного дня, священик самовільно порушив усі зобов'язання і зайшов у храм та звершував богослужіння. Вже за традицією так звані "гнані прихильники канонічного православ'я" вдалися до залякування жителів села. До часу проведення референдуму в село не раз приїздили невідомі особи – "тітушки", серед яких були місцеві священики Московського патріархату із проросійськими журналістами, які намагалися через погрози і провокації змусити людей змінити своє рішення. Очевидці подій, вказували, що подібні заходи були помітні і у місцевій школі, коли деякі особи залякували школярів покаранням та прокляттям від Бога.

Незважаючи на всі перешкоди, представникам Московського патріархату не вдалося зупинити волевиявлення громади, яке відбулося у суботу 7 лютого 2015 року. За таємним голосування, в якому взяло участі 198 парафіян храму на честь чуда святого архистратига Божого Михаїла в Хонах, села Новосілки Здолбунівського району, 190 людей підтримали перехід громади в юрисдикцію УПЦ Київського патріархату, 4 бюлетені були визнанні недійсними, 4 людини виявили право залишитися у складі УПЦ Московського патріархату. Зазначимо, що всього в Новосілках трохи більше трьохсот виборців. Якщо врахувати, що в селі є й протестанська громада, яка налічує декілька десятків чоловік, то цей результат є досить вагомий.

"З усією відповідальністю заявляємо, що ніякого захоплення храму священиками УПЦ Київського патріархату у Новосілках не було. Також і парафіяни не захоплювали свій храм який вони будували усім селом, а разом з ним перейшли в юрисдикцію УПЦ Київського патріархату. Вони моляться у ньому так само, як робили це раніше, однак вже на рідній та зрозумілій для себе українській мові. Також наголошуємо, що жодної агітації за це рішення з боку Рівненської єпархії Української Православної Церкви Київського патріархату не проводилося, жителі Новосілок прийняли його добровільно і свідомо", - передає слова селян сайт Української православної церкви КП.

Як повідомлялося, торік 30 православних парафій перепідпорядкувалися з московського патріархату в київський. Найбільше - в рівненській області, але також і на сході країни.

Зараз ви читаєте новину «Ціле село вийшло з Московського патріархату через російську мову богослужінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути