четвер, 30 січня 2014 17:17

Мову розпізнають обидві півкулі мозку

Мову розпізнають обидві півкулі мозку
akademiauspihu.com

Процеси в мозку, що обробляють слухові та рухові сигнали, тісно пов'язані між собою. Впродовж тривалого часу вчені вважали, що розпізнавання мови відбувається виключно в лівій півкулі. Група дослідників під керівництвом Грегорі Когана з Нью-Йоркського університету довела, що в розпізнаванні мови беруть участь обидві півкулі, - пише Збруч.

Дослідники мали можливість застосувати спеціальний метод дослідження - електрокортикографію. При цьому електроди не потрапляють на зовнішню частину черепа, як при поширеному методі електроенцефалографії, а перебувають безпосередньо на поверхні мозку. Таким чином стало можливим точне визначення локалізації нейронної активності.

Крім того, цей метод був менш чутливим до побічних сигналів, які виникають у результаті рухів нижньої щелепи під час розмови.  Учасниками дослідження стали 16 пацієнтів нью-йоркської лікарні, яким під склепіння черепа імплантували електродів (з клінічних міркувань, не пов'язаних безпосередньо з експериментом). Стежачи через електроди за мозковою активністю учасників, експериментатори спонукали їх виконувати типові дії для процесу розпізнавання мови – повторювати почуті слова або ж беззвучно здійснювати відповідні рухи ротом. При цьому науковці визначали, у яких ділянках мозку збуджувалися нейрони.

Як виявилося, у процесі розпізнаванні мови активуються обидві частини мозку, але - в різний спосіб.

Досі панувала думка, що у процесі розпізнавання мови бере участь головно ліва півкуля. На це, зокрема, вказували наслідки інсульту: якщо крововилив трапляється у ліву півкулю, пацієнт значно частіше втрачає здатність говорити і повторювати почуте, ніж у випадку крововиливу у праву. Дослідження стало доказом того, що складні лінгвістичні завдання - граматичні та семантичні - фактично виконує одна півкуля головного мозку - ліва. Проте участь у базовому сенсомоторному розпізнаванню мови беруть участь обидві півкулі.

Зараз ви читаєте новину «Мову розпізнають обидві півкулі мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути