Ексклюзиви
субота, 11 серпня 2012 11:39

Поняття "П'ята колона" породив поплічник Франко

Автор: намалював Володимир Казаневський
 

- Мовний закон дає базу п'ятій московський колоні в Україні, – сказав у ефірі "5 каналу" колишній політв'язень Левко Лук'яненко, 83 роки. - Закон "Про засади державної мовної політики" спрямований на розкол Української держави. Наша нинішня влада під керівництвом Москви продовжує русифікацію країни. Немає сумнівів, що цей закон спрямований розколювати суспільство. Українська нація – постгеноцидна, постколоніальна. Росія 340 років мордувала Україну. І та п'ята колона, що існує в Україні під керівництвом Москви, продовжує русифікацію. Цей закон підводить законодавчу базу під антиукраїнську русифікаторську діяльність тої п'ятої московської колони".

Так називають прихованих прихильників ворога, "чужих серед своїх" – затесаних поміж власного народу шкідників, які або вже провадять підривну чи шпигунську діяльність, або ж готові по команді за це взятися. "П'ята колона" - це внутрішній ворог, який узгоджуючи дії зі своїм патроном, чинить шкоду устрою, в якому живе, – сіє паніку, шпигує, робить диверсії та саботаж.

Уперше поняття "п'ята ­колона" вжите під час громадянської війни в Іспанії, коли Мадрид підпирала армія генералісимуса Франсиско Франко. Під його керівництвом 1936 року військове командування країни збунтувалося проти комуністичного Народного фронту, що переміг на виборах до парламенту й уже сформував уряд. Поплічник Франко – генерал Еміліо Молі, наступаючи на іспанську столицю, заявив, що, крім ­чотирьох армійських колон, якими ­командує, він має ще п'яту - в самому ­Мадриді. У вирішальний момент вона вдарить із тилу.

Нобелівський лауреат Ернест ­Гемінґвей був тоді в Іспанії військовим кореспондентом. 1938 року, перебуваючи під артилерійським обстрілом у мадридському готелі "Флорида", американець написав п'єсу про іспанську розвідку. Назвав твір "П'ята колона".

Під час Другої світової "п'ятою колоною" в Європі почали називати нацистську агентуру в різних країнах, яку готували до захоплення Гітлером. Дуже поширеним цей ярлик став у Польщі та Чехословаччині, де німецькі національні меншини були особливо численні.

Власники російської компанії "НТВ" володіють акціями українського каналу "1+1", теле­канал "Інтер" створений за участю російського "ОРТ", "Новий канал" підконтрольний "Альфа-Груп", компанія "Лукойл" бере посильну участь в українському політичному житті за допомогою каналу СТБ. Власне українське телебачення переповнене російською продукцією. А на додаток до цього в Україні йде пряма трансляція російських телеканалів. Не краще й на ринку преси.

Білоруський президент Олександр Лукашенко час від часу "п'ятою колоною" називає місцевих опозиціонерів. Має на увазі, що вони діють за гроші західних – "капіталістичних" – фондів.

"П'ята колона в Україні: загроза державності" – у цій книжці, виданій 2006 року, її автор політик і науковець Іван Діяк пише: "Власники російської компанії "НТВ" володіють акціями українського каналу "1+1", теле­канал "Інтер" створений за участю російського "ОРТ", "­Новий канал" підконтрольний "Альфа-Груп", компанія "Лукойл" бере посильну участь в українському політичному житті за допомогою телеканалу СТБ. Власне українське телебачення переповнене російською продукцією. І на додаток до цього в багатьох регіонах України йде пряма трансляція російських телеканалів. Не краще на ринку друкованих засобів масової інформації".

"Ось вони сідають за свої комп'ютери, заходять у мережу, відкривають "підшефні" сайти й починають "спілкуватися". Мета "спілкування" – "­мочити" опонентів або ідею, яку ті ­сповідують, і навпаки – "розкручувати" того, на кого працюєш", – писав 2009-го у статті "Мочить хохлів в інтернеті – єсть така робота" тодішній головний редактор інформагенції УНІАН Олександр Харченко про проплачених інтернет-коментаторів, "тролів". Їхнє завдання – створювати громадську думку, потрібну замовнику.

Олександр Харченко ­додає: ­"Рівень літературної та політичної майстерності, ­звісно, різниться, але функція одна – "­мочити" "­хохлів", бандерівців, "Юща", а ­загально ­кажучи – Україну. Не так уже й важливо, де сидять ­"автори" – на ­Луб'янці, десь під Москвою, чи в російській глибинці. ­Байдуже і де саме вони отримують свій "­гонорар" – безпосередньо в "органах", у бухгалтерії ­фірми, що формально не має жодного відношення до них, чи в PR-агентствах, що працюють на підряді. Важливо лише, що це не поодинокі ідейні "ентузіасти", а націлені на конкретний результат люди, технічно й фінансово забезпечені, з чіткою системою організації праці".

Зараз ви читаєте новину «Поняття "П'ята колона" породив поплічник Франко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути