вівторок, 14 липня 2015 18:00

Зонд NASA вперше в історії наблизився до Плутона та вже передав перші зображення

Американський космічний апарат New Horizons ("Нові горизонти") підлетів до Плутона на максимально близьку відстань в 12,5 тисячі кілометрів і передав на Землю найдокладніший знімок карликової планети з тих, що коли-небудь існували.

Автор: NASA
 

Про унікальний на даний момент, але далеко не перший подібний знімок NASA повідомило у своєму Twitter і Instargam, назвавши це "любовним посланням" з Плутона.

Відзначимо, що до перших знімків New Horizons найбільш чітка фотографія Плутона представляла собою розмиту пляму з пікселів.

Апарат, який подолав шлях у 9 років і майже 5 млрд кілометрів, повинен буде зібрати якомога більше відомостей про найбільш віддалену планету Сонячної системи, зокрема  про атмосферу, температуру, склад та геологію Плутона.

Автор: NASA
 
 
Автор: NASA
 

Далі вивчити належить найбільший супутник Плутона - Харон. До цих пір неясно, чи є на ньому атмосфера і чим його вважати - супутником або теж карликовою планетою. В останньому випадку Плутон - Харон можна буде вважати подвійний планетою.

Як очікується, частина знімків Плутона і Харона апарат передасть на Землю 15 і 16 липня. А передача все зібраних в системі Плутона даних закінчиться лише в березні 2017 року.

Автор: NASA
 

Покинувши систему Плутона, New Horizons буде досліджувати пояс Койпера - дискообразную область за орбітою Нептуна, у якій перебувають сотні тисяч крижаних тіл, комет і астероїдів. Імовірно, апарат завершить свою роботу в 2026 році.

Апарат New Horizons був запущений в 2006 році - до сторіччя астронома Клайда Томбо, який відкрив Плутон. В New Horizons була вміщена одна унція праху Клайда, так що його прах стане першим в історії людства, який полише межі Сонячної системи.

Зараз ви читаєте новину «Зонд NASA вперше в історії наблизився до Плутона та вже передав перші зображення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути