понеділок, 14 березня 2016 09:56

Вчені виявили останки невідомого дотепер предка динозаврів

 

У Бразилії виявлені викопні останки рептилії, що жила 250 млн років тому до появи динозаврів. Про це повідомляє ВВС .

Рептилія з назвою теюгуана (Teyujagua paradoxa) є близьким родичем групи, яка згодом розвинулася в динозаврів, крокодилів і птахів. Як заявили палеонтологи, знахідка заповнює розрив в еволюційному дереві рептилій і є новим видом, невідомим досі.

Ззовні рептилія була схожа на невеликого крокодила і мешкала у прісноводних водойм, полюючи на рибу. Тварина жила приблизно 252 млн років тому, одразу після масового вимирання видів на Землі, яке, як зараз вважають палеонтологи, викликано серією потужних вулканічних вивержень.

 

Тоді з лиця Землі зникло до 90% всіх живих істот, що сприяло бурхливому розквіту інших видів. Рептилії, а також їх найближчі родичі стали домінуючою формою життя на суші і врешті-решт перетворилися на динозаврів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені хочуть відродити динозаврів

"Як тільки ми побачили вперше цей чудовий череп, частково прихований породою, ми зрозуміли, що натрапили на щось неймовірне. Досліджуючи рештки в лабораторії і повільно видаляючи відкладення, ми не переставали дивуватися. Ця тварина мала риси, які ніколи раніше не спостерігалися, що вказує на її унікальне місце на еволюційному дереві розвитку хребетних", - говорить учений.

Рештки рептилії сильно відрізняються від інших викопних решток того ж періоду, її анатомічні особливості розміщують її між примітивнішими рептиліями і архозавроподібними, які породили у подальшому всіх динозаврів і птерозаврів, а також птахів і крокодилів.

Нагадаємо, науковець розповів, які сучасні тварини є нащадками динозаврів.

Зараз ви читаєте новину «Вчені виявили останки невідомого дотепер предка динозаврів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути