середа, 22 жовтня 2014 14:07

В Естонії іноземцям видаватимуть "електронне громадянство"

В Естонії іноземцям видаватимуть "електронне громадянство"
Фото:kapital.kz

Парламент Естонії схвалив проект закону про "електронне громадянство", отримавши яке іноземці зможуть реєструвати компанії в місцевій юрисдикції, відкривати рахунки в банках і користуватися електронним підписом..

Закон набуде чинності 1 грудня. Вартість "електронного громадянства" складе 50 євро. Планується, що до 2020 року послугою скористаються мінімум 5 тис. іноземців.

Естонія стала першою в світі країною, що вирішила надавати "електронне громадянство".

"Електронне громадянство може бути надано фізичній особі, пов'язаній з Естонією, зацікавленій у використанні естонських цифрових сервісів або отриманні електронного підпису", – мовиться в пояснювальній записці до законопроекту.

Естонія претендує на звання світового лідера з використання цифрових технологій. В країні реалізований проект видачі всім громадянам старшим 15 років ідентифікаційних карт (ID-карт), які засвідчують особистість і є обов'язковим державним документом.

Універсальна електронна карта відкриває її власникам доступ до держпослуг, медстрахування, банківських рахунків і багатьох інших сервісів. У 2005 році Естонія стала першою в світі країною, яка узаконила електронне голосування на загальних виборах, для якого використовується ID-карта.

У 2013 році 95% податкових декларацій в Естонії подавалися через Інтернет, а 85% жителів країни регулярно користувалися Інтернет-банками, що значно перевищує середні показники по Євросоюзу.

Зараз ви читаєте новину «В Естонії іноземцям видаватимуть "електронне громадянство"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути