четвер, 04 грудня 2014 16:58

Унікальність людини "важить" менше мегабайта - вчені

Унікальність людини "важить" менше мегабайта - вчені

Науково-освітній канал Veritasium математично розрахував кількість бітів, яке несе вихідний код людини. За даними каналу вся генетична інформація людини займає всього 1,5 гігабайта пам'яті.

Організм людини складається з безлічі клітин (близько 40 трильйонів). Кожна з цих клітин містить 1,5 гігабайти нашого генетичного коду. Таким чином, одна людина зберігає близько 60 секстибайт (1 секстибайт = 1024 екзабайт = 1 180 591 620 717 411 303 424 байт) інформації. Це неймовірно великий обсяг даних. За словами Veritasium, у 2020 році обсяг інформації, який зберігається у всьому світі досягне 40 секстибайт. Тепер можна зрозуміти, як багато інформації записано в людині.

99,9% своєї генетичної інформації кожна людина ділить з іншими людьми на Землі. Те, що робить нас унікальними, важить набагато менше одного секстибайта. Ця частина вихідного коду займає менше одного мегабайта. Складно уявити, що інформація, яка може поміститися в пам'яті будь-якого мобільного телефону, містить відмінності однієї людини від іншого.

Тобто в математичному розрахунку людина - це 1,5 гігабайти генома, 60 секстибайт - весь організм, і залишився 1 мегабайт - наша неповторність і унікальність.

Зараз ви читаєте новину «Унікальність людини "важить" менше мегабайта - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути