вівторок, 12 квітня 2016 11:21

Вчені вперше виміряли атмосферні хвилі Венери

 

Планетологи з Великобританії, Франції та Нідерландів вперше представили аналіз результатів прямих спостережень атмосферних хвиль на Венері.Станція Venus Express в період з 24 червня по 11 липня 2015 року здійснювала експеримент VExADE

Про це повідомляє журнал Nature.

Під час експерименту космічний апарат загальмував в термосфері планети. Показання акселерометра дозволили оцінити зміни щільності газової оболонки на висотах від 130 до 140 км від поверхні небесного тіла у високих широтах.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені знайшли міжзоряну екзопланету біля Сонячної системи

Вчені вимиряли середню температуру атмосфери Венери на досліджуваній ділянці і визначили горизонтальні ділянки термосфери, де помітні регулярні збурення.

Станція Venus Express Європейського космічного агентства досягла Венери 11 квітня 2006 року. Останній контакт з апаратом стався 18 січня 2015 року. Станція призначена для дослідження атмосфери планети.

Нагадаємо, Венера є другою по віддаленості від Сонця планетою. За масою і об'ємом вона трохи поступається Землі. Планета має слабку магнітосферу і щільну гарячу атмосферу. Земля і Венера виникли практично в ідентичних умовах, однак парниковий ефект призвів до розігріву газової оболонки другого небесного тіла до температур, неможливих для зародження і підтримки життя.

Зараз ви читаєте новину «Вчені вперше виміряли атмосферні хвилі Венери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути