вівторок, 27 січня 2015 19:23

Вчені показали 27 років з життя арктичної криги за одну хвилину

Вчені показали 27 років з життя арктичної криги за одну хвилину

Національне управління океанічних і атмосферних досліджень клімату (NOAA Climate) опублікував відео на якому були поєднані дані про арктичні криги, зібрані протягом останніх 27 років - між 1987 і 2014 роком. Барвиста візуалізація дозволяє оцінити, як сезонно і з року в рік змінюється сніговий і льодовий покрив, а також простежити вплив глобального потепління на вік льодових покривів.

Кожну зиму льодовий покрив Північного Льодовитого океану сезонно збільшується, досягаючи свого максимуму в березні місяці, а кожне літо тане, досягаючи мінімуму до вересня. Той лід, який не встигає розтанути до цього часу в зимовий період обростає новим шаром, формуючи таким чином багатошаровий, багаторічний льодовий покрив. Однак через шкідливі викиди і загального, так званого "глобального потепління" товщина і обсяг даного покриву неухильно знижуються, починаючи з 80-х років минулого століття.

Група гляціологів під керівництвом Марка Тшуді (Mark Tschudi) з Центру астродинамических досліджень при університеті Колорадо (CCAR at the University of Colorado)спільно з аніматорами з NOAAClimate обробили отримані за останні 20 років дані про стан арктичних льодів і створили одноминутное відео. У ньому показано не тільки, як змінювалася товщина льодового покриву, але і як масиви льоду дрейфували в залежності від часу року. На представленій у відео шкалою синій колір позначає наймолодший льодовий покрив (не більше 1 року), а білий - найстарший (більше 9 років).

Зараз ви читаєте новину «Вчені показали 27 років з життя арктичної криги за одну хвилину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути