вівторок, 14 травня 2013 15:10

На хуторі Обирок діти асфальту посіяли хліб
10

Фото: Фото: Андрій Ралько

"Як дуб пустить лист, тоді вже можна й пшеницю сіяти", - навчають старожили молодь, що зібралася в Чернігівській області, на мистецькому хуторі острів Обирок, щоб ростити "ХЛІБ своїми руками".

Напередодні Великодня сюди з'їхалася півтори сотні мешканців різних міст України та Росії, серед них і двоє німців Гвен та Патрік. Молоді мандрівники залишили батьківщину місяць тому, щоб протягом трьох років об'їхати всю планету й відзняти низку фільмів про один день з життя людини, в країнах, що побувають. В Україні до їхнього об'єктиву потрапила бабуся Уляна – найстарша мешканка Обирку, яку за поважний вік та життєву мудрість, називають "головиха".

Фільмом під назвою "Баба Уляна" й відкрився сезон в Кіносараї мистецького хутору та перший цього року фестиваль.

На фестивалі "Хліб" з самого ранку учасники збираються на полі, щоб дати своїм пальцям, переважно звиклим до клавіатури, унікальну можливість посіяти зерно. Хто необачно вдягнув гарні святкові чобітки – роззувається. Бо ноги тонуть в чорній пухкій землі, та й за конем не зручно йти. Дядько Іван – майстер справи, сміється з новоспечених хліборобів: "Сіять ще нічого, а от волочать конем як попало."

Його кобила на ім'я Ракета, відчуваючи невпевнені руки поводирів, що по черзі міняються на кожному колі, повертає то ліворуч, то праворуч.

"У жменю береш зерно і вєєром пускаєш перед собою, - каже дядько Іван. - Не просто жменею кидать, потому шо получиться кучами". За пару годин на полі у 15 соток посіяли мішок зерна і зрештою заволочили як слід. Хліб лежить в землі й чекає дощику, приготування до Великодня закінчені, два десятки пасок з чорненькими боками і кількасот крашанок і писанок всенощної у кошиках. Нарешті хлібороби можуть розслабитися й законно відпочити, прилігши на м'якому сіні Кіносараю.

Найкращі сучасні українські режисери демонструють тут свої фільми. А після минулорічної прем'єри Михайла Іллєнка "Тогощопройшовкрізьвогонь", традицією стало дивитися фільми й наживо обговорювати їх із творцями. Цьогоріч діалог з глядачами вели Тарас Томенко з фільмом "Пересохла земля", що вже встиг отримати понад 20 міжнародних нагород, та Ірина Цілик з фільмом "Помин", який представляв цього року Україну на "Берлінале".

Тим часом Едуард Приступа налаштовує інструменти, розминає натруджені за день руки й починає камерний концерт на сіновалі. Фінальним акордом стала гроза. Зерно за три місяці має прорости й заколоситися. У серпні відбудеться друга частина фестивалю "Хліб". На всіх охочих чекають ціпки й рублі, щоб хліб молотити, сита, щоб провіювати й кам'яні жорна, щоб перемолоти зерно на борошно й спекти в печі власну хлібину. Організатори фестивалю режисери Леонід Кантер і Діана Карпенко вже готують оригінальну програму на продовження фестивалю у серпні.

Зараз ви читаєте новину «На хуторі Обирок діти асфальту посіяли хліб ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути