пʼятниця, 06 лютого 2015 17:56

Швидкий мобільний інтернет для українців знову можуть відкласти у довгу скриню

Швидкий мобільний інтернет для українців знову можуть відкласти у довгу скриню

Конкурс з видачі ліцензій на зв'язок третього покоління повинен відбутися вже 16 лютого. Однак у мережі з'явилася інформація про те, що life:) просить НКРЗІ на місяць відстрочити 3G-конкурс. З фінансовими труднощами зіткнувся не лише life:), але і "Київстар", а сам тендер знаходиться на межі зриву.

10 лютого, - останній день для перерахування авансу учасниками майбутнього тендеру. Нагадаємо, три найбільших мобільних оператори - "Київстар", "МТС Україна" і "Астеліт" (life:)) подали у встановлені терміни дев'ять заявок на 3G-ліцензії, кожна з яких буде виставлена в окремому лоті. За умовами конкурсу кожен з них зобов'язаний сплатити внесок у розмірі 810 млн грн. Потім переможець по кожному з лотів повинен доплатити основну суму за ліцензію (її повна вартість - 2,7 млрд грн), пише Капітал.

Журналістам видання вдалося поспілкуватися з кількома представниками НКРЗІ та з'ясувати, що в останні дні, що залишилися регулятор відчуває чималий страх, оскільки обставин, за яких конкурс може бути зірвано, вже предостатньо. Невирішені питання є у кожного оператора, і в першу чергу вони стосуються валютних операцій та наявності вільних грошей.

За даними джерела, компанія "Київстар" в даний час шукає в Україні можливість взяти в борг під 14%. Директор з регуляторно-правового забезпечення "Київстару" Андрій Осадчук офіційно підтвердив, що діалог з українськими банками про позику дійсно мав місце. За його словами, "завести гроші" в країну проблематично, а коштів на поточних рахунках компанії недостатньо для сплати всіх витрат на участь. Він також сказав, що є різні варіанти отримання грошей, включаючи допомогу акціонерів.

Третій учасник конкурсу - "МТС Україна" - з точки зору фінансового забезпечення перебуває в найкращих умовах. За два роки компанія накопичила на своїх рахунках солідну суму нерозподілених дивідендів, якого з лишком вистачить для покриття всіх витрат, пов'язаних з отриманням ліцензії на 3G. Втім, днями у компанії з'явилися більш серйозні проблеми, які носять політичний характер. Генпрокуратура повідомила, що розпочала кримінальне провадження за несанкціоноване втручання в роботу телекомунікаційної мережі "МТС Україна" на території АР Крим. Конфлікт між оператором і регулятором виник ще навесні минулого року, коли деякі абоненти МТС дивним чином потрапляли в мережу іноземного оператора.

Зараз ви читаєте новину «Швидкий мобільний інтернет для українців знову можуть відкласти у довгу скриню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути