неділя, 17 листопада 2013 01:27

У Тернополі відкрили перший в Україні музей самогоноваріння
28

Фото: Фото: Олена ДЗІК

18 самогонних апаратів, а ще пляшки і фляги для самогонки вміщає в себе "Вагон-самогон". Це перший в Україні музей самогоноваріння. Його відкрили вчора на вулиці Бродівській у Тернополі.

Стіни музею прикрашені малюнками, фотографіями та анекдотами на алкогольну тематику.

Перед входом повісили кілька різних дзвінків.

Як розповів під час відкриття власник музею, ресторатор Михайло Гросуляк, такі дзвінки були сигналами, що до самогонщиків прийшла міліція.

"Люди, які гнали самогон, підірвали устої Радянського Союзу. Це була своєрідна партизанщина", - переконаний він.

За його словами, самогон колись гнав його батько. Тому Михайло Гросуляк добре знає цей процес.

"Батько завжди ставив брагу під ліжко, там було тепло. Пам'ятаю, ночами їздили в ліс і закопували в кагати самогон. Його вистачало на цілий рік. Я не вживав спиртного до двадцяти років, але запах браги стояв із самого дитинства. А тепер з віком я зрозумів, за чим у мене ностальгія: за запахом кізяка, яким мама мастила підлогу на свята, і за запахом браги, з якої тато робив самогон", - усміхнувся відомий тернопільський ресторатор.

Cамогонні апарати для музею Гросуляк збирав протягом трьох років.

"Самогонний апарат або дистилятор, як його називають у Європі, робився у селі із того, що було під руками. Мрія кожного самогонщика була "не попастися". І зараз так є, самогоноваріння є напівзаконним", - розповів власник закладу. – "А щодо того, що після самогонки голова болить… Я п'ю добру самогонку уже 6 років. Крім неї, більше нічого не вживаю. Переконався, що після неї стан здоров'я хороший.

Як зізнався Михайло Гросуляк, більшість із представлених експонатів зроблені із колишнього металобрухту за описами цієї народної машинерії. Так в експозиції з'явилися апарати із гумового чобота і чайника, із музичного інструмента труби, із казанка та навіть із запчастин літака. Є тут як маленький дистилятор, який можна носити у саквояжі, так і велетенський, виготовлений із котла та мідного чана. А от серед автентичних – дистилятори, за допомогою яких гнали самогон батько і дядько ресторатора.

Музей працює щодня з 12 до 21 години. Вхід коштує 10 гривень.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі відкрили перший в Україні музей самогоноваріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути