неділя, 31 травня 2015 16:32

У 20-х роках шотландська ясновидиця Хелен Дункан була на рівні Ванги
6

Останньою офіційно визнаною і засудженою відьмою Великобританії була шотландка 44-річна Хелен Дункан. Вона могла спілкуватися із духами померлих. Спецслужби вважали Хелен небезпечною, бо могла видати державні таємниці подій Другої світової війни. Вирок їй винесли 1944 року по закону, який був прийнятий ще 1735 року. Присудили 9 місяців тюрми. Але завдяки тодішньому прем'єр-міністру Уінстону Черчилю невдовзі звільнили. Вона продовжувала приймати клієнтів з усього світу, була посередником у спілкуванні між живими і мертвими. Вдруге Хелен Дункан затримали в 1956 році, коли Черчиль не був уже головою уряду. Через кілька тижнів після затримання, ясновидицю в камері знайшли мертвою.

Хелен Виктория Дункан народилася 25 листопада 1897 році в місті Келендер на півдні Шотландії. Дар спілкування з духами в дівчинки з'явився в 7 років. Мати наказала дочці нікому про це не розказувати, бо боялася, що це їй лише зашкодить. Але дівчинка не змогла втриматися й зізналася вчителям і однокласникам. В школі над нею насміхалися, дали прізвисько – Адська Хел. З нею перестали дружити.

В 16 років Хелен захворіла туберкульозом. Її направили в санаторій. Там вона познайомилася із майбутнім своїм чоловіком Генрі Дунканом, який проходив лікування після поранення на війні. Це було взаємне кохання з першого погляду. І як тільки Хелен виповнилося 19 років, вони одружилися. Генрі влаштувався на меблеву фабрику. В них народилося шестеро дітей, якими займалася Хелен. Поранення Генрі давалося взнаки і він був змушений покинути роботу. Хелен працювала на фабриці, відбілювала тканини. Її зарплати на велику сім'ю не вистачало. Якось Генрі запропонував дружині спробувати заробляти даром ясновидиці. Почав у всьому їй допомагати.

В кінці 20-х років Хелен стала досить популярна. Їздила із сеансами магії по країні. Вона виходила на зв'язок із духами померлих. В цей час з її рота виривалися згустки білої ектоплазми. Це рідина або пара молочного кольору, яку видно лише в темноті. Екзоплазма здатна приймати форму духів. Під час сеансу Хелен з ними розмовляла або була посередником між живими і мертвими. Сеанс мав проходити в доброзичливій обстановці і відповідному настрої присутніх. В іншому випадку ектоплазма не виділиться.

Найбільшої популярності Хелен здобула в роки Другої світової війни. До неї зверталися родичі зниклих безвісти. Одного разу до неї звернулася мати одного з моряків королівського флоту. Хелен в трансі заявила про затонулий корабель королівського флоту разом з екіпажем. В залі появився фантом сина жінки. На його картузі було чітко видно назву корабля HMS Barham. Він сказав, що 25 листопада 1941 року  їхній корабель потонув через німецький підводний човен. Про цю трагедію британський уряд тримав у великій секретності. Співробітники секретних служб були в розгубленості, не знали, що робити з Хелен. Запевнили британський уряд, що вона таким чином може розсекретити важливу інформацію про таємні події січня 1944 року, яка була б не на їхню користь.

Невдовзі Хелен Дункан була арештована прямо під час сеансу. Причиною назвали звернення із заявою про шарлатанство якогось морського офіцера британського Адміралтейства. Ясновидицю затримали під час сеансу, коли вона була в трансі. Поліція шукала співучасників ״театрального дійства״, перуки, бороди, простирадла. Не знайшли нічого, як і марлю, яку, на їхню думку, Хелен ковтала перед сеансом, а потім витягувала із себе, імітуючи ектоплазму. Медіум назвали відьмою, звинуватили в шпіонажі, бо вона розкрила державну таємницю.

Під час розслідування справи слідчі кілька разів міняли трактовку звинувачення. Врешті скористувалися законом – Актом про чаклунство, який був прийнятий понад 150 років, в часи, коли відьом спалювали. Судили Хелен в Центральному суді Лондона. Судді не взяли до уваги свідчення пів сотні клієнтів з усього світу, яким вона допомогла. Вони стверджували, що Хелен Дункан дійсно має екстрасенсорні здібності. Допомогла їм вступити в контакт зі своїми померлими родичами, яких вони бачили під час сеансу. Одна жінка розповіла, що зустрілася з чоловіком і він її поцілував. Інша сказала, що 25 років була скептиком, вважала, що таке не можливе. Але коли побачила і поспілкувалася зі своєю покійною матір'ю, змінила свою думку. Військовий офіцер повітряних сил присягнувся, що зустрічався із померлими батьками та братом. Інший чоловік та його дочка на сеансі З Хелен Дункан спілкувалися з його дружиною, яка стояла від них за 5 м. Потім були ще і його батьки. Голоси був їхніми, мовляв, як Хелен могла їх імітувати, якщо ніколи їх не знала. На суді свідки стверджували, що духи померлих розмовляли французькою, німецькою, голландською, валійською, шотландською та арабською мовами. А група фокусників із Клубу магів спілкувалися з померлим своїм колегою і це теж був його голос. Окрім того, фокусники надрукували в журналі заяву, що здібності Хелен Дукан є справжніми і жоден фокусник світу не зміг би повторити те, що вона може.

Хелен Дункан засудили до 9 місяців тюрми, вважали, що вона несе загрозу національній безпеці. Їй заборонили скористатися самозахистом. Не дозволили підтвердити свої здібності під час судового засідання. А сама королева назвала ясновидицю шарлатанкою. Англійські і шотландські юристи висловили своє негативне ставлення до цієї справи. Назвали ״пародією на правосуддя״, яке нанесло неабиякої шкоди видатному екстрасенсу.

У Хелен було багато і противників та скептиків. Науковці пропонували пройти спеціальне обстеження. Але вона відмовилася, мовляв, не хоче тратити час на забаганки чиновників, а має лікувати людей. Один із дослідників, який був присутній під час сеансу в не надто доброзичливій до Хелен обстановці, згадував:

״Привид намагався пройти між нами, він шкутильгав. Не можливо сказати він йшов чи плив у повітрі. В якийсь момент ледь не впав, зачепившись здоровою ногою за хвору. Спотикаючись пішов до стіни, але в останній момент зникнув через підлогу. Всі почули звук, ніби людина потонула в трясині״.

За деякими джерелами, Хелен Дункан в тюрмі відвідав Уінстон Черчиль, який був таємним її прихильником. Пообіцяв анулювати акт її звинувачення і невдовзі стримав своє слово. Після війни Хелен впродовж 11 років практикувала. Її ніхто не чіпав, бо цьому сприяв Черчиль. Але в 1955 році він залишає пост прем'єр-міністра. Наступного року поліція повертається до справи Хелен. Поліцейські знали, що Хелен працює в темноті і якщо раптово запалити свічку, вона отримає травму і може навіть померти. Її затримують вдома під час сеансу, навіть не маючи на це дозволу. Повідомили, що таким чином реагують на скаргу двох поліцейських, які були її клієнтами. Внаслідок різкого переривання сеансу Хелен отримала важкі опіки ектоплазмою. В листопаді 1956 року її посадили у тюрму. Уряд не дозволив звільнити її під заставу. А 6 грудня Хелен у камері знайшли мертвою. Її було жорстоко вбито.

Скандал, пов'язаний з раптовою смертю Хелен Дункан став приводом для відміни ״Закону про чаклунство״. Було зрозуміло, на Хелен Дункан не звернули б жодної уваги, якби в її здатність спілкуватися з потойбічним світом не повірив би тодішній британський уряд.

Зараз ви читаєте новину «У 20-х роках шотландська ясновидиця Хелен Дункан була на рівні Ванги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути