середа, 15 липня 2015 15:30

Вчені з'ясували, яка ділянка мозку відповідальна за нав'язливі мелодії

Вчені з'ясували, яка ділянка мозку відповідальна за нав'язливі мелодії

Є улюблені пісні, є під настрій, а є й ті, які, як би не хотілося, неможливо викинути з голови. Вони неначе переслідують людину, постійно граючи на повторі в її голові. Вчені нещодавно досліджували цей феномен і виявили, де саме може перебувати настирливий "внутрішній програвач" мозку.

З точки зору науки це явище називається мимовільним повторенням музичних образів, а в англійській мові для нього існує спеціальне і дуже влучне слово – earworm, "вушний хробак". Наскільки відомо, воно знайоме не менш ніж 98% населення, в рівній мірі трапляючись і у чоловіків, і у жінок, хоча у останніх триває зазвичай довше і нервує їх сильніше. Більш схильні до нього люди з певним складом характеру і психічною конституцією – скажімо, невротики.

При цьому неврологічні і фізіологічні основи "вушних хробаків" залишаються абсолютно нез'ясованими. Певне світло на них може пролити нове дослідження психолога Лорен Стюарт (Lauren Stewart) і її колег, яким вдалося показати зв'язок між частотою появи причепливих мелодій і розмірами деяких областей мозку, залучених до сприйняття звуків і музики.

Для досліджень у томографі вчені залучили 44 добровольці обох статей, віком від 25 до 70 років, здорових і які не мали ані неврологічних хвороб, ані порушень слуху, а також не були професійними музикантами. Опитувальник дозволив встановити частоту, тривалість і тяжкість появи у кожного з них нав'язливих мелодій, а заодно спосіб життя, улюблені музичні стилі та інші особисті особливості. Нарешті, їх одного за іншим обстежили за допомогою МРТ: вчені шукали можливі морфологічні відмінності в структурах їх мозку.

І дійсно, у тих, хто частіше відчуває муку нав'язливої пісеньки, автори виявили зміни в товщині кори великих півкуль у районі звивини Гешля (скронева область) і правої нижньої лобової звивини – двох регіонах, залучених в обробку інформації, що надходить від органів слуху. Цікавіше, що кора в цих ділянках мозку у них тонша, ніж у "звичайних" людей, хоча, наприклад, у музикантів вона товща.

Зворотна кореляція між товщиною кори в цих регіонах і частотою появи нав'язливих мелодій може говорити про те, що в обробці звуків вони грають гальмуючу роль, пригнічуючи спонтанну активність інших областей, залучених в аналіз цієї інформації. При зменшенні розмірів – а значить, і сили придушення – цей контроль слабшає, і музика починає звучати "сама по собі".

Зараз ви читаєте новину «Вчені з'ясували, яка ділянка мозку відповідальна за нав'язливі мелодії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути