Група вчених з університету Ейндховена (EindhovenUniversity), Нідерланди, вперше змогли виростити м"ясо в лабораторії, повідомляє Daily Telegraph. За описом учених, м"ясо схоже на сиру свинину.
Тепер учені шукають спосіб поліпшити мускульну тканину в надії, що колись люди захочуть їсти таке м"ясо.
Ніхто поки не куштував це штучне м"ясо, проте учені розраховують, що вже протягом п"яти років воно може надійти в продаж.
Вегетаріанці схвально ставляться до винаходу, повідомляючи, що у них "немає етичних заперечень", якщо м"ясо не є частиною мертвої тварини.
Марк Пост (MarkPost), професор фізіології університету Ейндховена, сказав, що поки м"ясо більше схоже на мускульну тканину, так що вчені повинні знайти спосіб поліпшити його, але в успіху вчений не сумнівається. Він вважає також, що цей продукт добре вплине на навколишнє середовище і зменшить страждання тварин, оскільки якщо він буде на смак і вигляд схожий на м"ясо, люди будуть його купувати.
А з однієї тварини можна виростити стільки м"яса, скільки раніше "здобувалося" з мільйонів тварин. Для вирощування м"яса з живої свині були взяті клітини м"яза, які були поміщені в спеціальне середовище, де почали розмножуватися, поки не створили мускульну тканину.
Учені вважають, що це можна буде перетворити на щось, схоже на стейк, якщо вдасться знайти спосіб "тренування" м"язів.
Якщо експеримент вдасться, жителі бельгійського міста Гент, які вирішили раз на тиждень перетворюватися на вегетаріанців, знов зможуть їсти м"ясо в будь-який день тижня. Ініціатива Гента покликана підкреслити негативний вплив розведення худоби на навколишнє середовище. За даними ООН, велика рогата худоба відповідає за одну п"яту частину об"єму парникових газів, що викидаються людством в атмосферу. Проводячи вегетаріанські дні, місто сприяє скороченню викидів і, як наслідок, уповільненню глобального потеплення.
За матеріалом Вокруг Света
Коментарі