пʼятниця, 09 квітня 2010 22:00

Вчені навчили комп"ютер читати думки

Вчені навчили комп"ютер читати думки
"Читання думок" перестало бути виключно темою наукової фантастики чи "спіритичних" сеансів. Фахівці американської корпорації Intel Corporation розробили комп"ютерну програму, яка може досить точно визначити, про що в даний момент думає людина.

За допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ) програма виявляє, яка саме ділянка головного мозку задіяна в даний момент, і видає варіанти, про що може думати людина. Експериментальні дані показали, що в 90 відсотках випадків комп"ютер правильно виводив на екрані хоча б два слова, які людина подумки вимовляв під час дослідження.

Нову програму, підкреслюють вчені, можна використовувати в найрізноманітніших сферах, у тому числі як спосіб спілкування з людьми, які відчувають мовні обмеження.

На думку фахівців, розробка - "перший крок у тому напрямку, коли ми зможемо за допомогою думок керувати технологічними пристроями". Комп"ютер поки насилу розуміє абстрактне мислення, проте майже безпомилково розпізнає окремі конкретні слова.

Таким чином, уявні і короткі команди, які людина віддаватиме побутовій техніці або навіть більш складним машинам, комп"ютерна програма зможе "прочитати" і "накаже" виконати.

Вести

Зараз ви читаєте новину «Вчені навчили комп"ютер читати думки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути