субота, 21 березня 2009 12:39

Учені знайшли дивного доісторичного хижака (ФОТО)

Учені з університету Упсала, Швеція і їх канадські колеги, встановили, що виявлені недавно в Канаді останки тварини належать стародавньому схожому на креветку хижакові, що жив 500 млн років назад.

Перший фрагмент істоти, що отримала назву Hurdia Victoria, був знайдений близько 100 років тому. Зараз, зібравши воєдино ще декілька знайдених раніше останків, учені можуть сказати, що це було досить крупна тварина, що досягала в довжину півметра. Вона володіла сегментованим тілом і головою з парою гострих кігтиків. Крім того, Hurdia Victoria мало дугоподібну щелепу з безліччю зубів. Ким саме харчувався хижак, учені поки сказати не можуть.

"Виявлення скам"янілих останків, що повністю збереглися, трапляється дуже рідко. М"які тканини розкладаються досить швидко після смерті, а твердіші частини розпадаються, що залишає мало свідоцтв про те, як насправді виглядала тварина", - говорить Джин-Бернард Карон з Королівського музею Онтаріо, де зберігаються останки Hurdia.

Нагадаємо, влітку минулого року у вічній мерзлоті на Шпіцбергені, норвезькому острові недалеко від Північного полюса вчені-зоологи знайшли одну з найбільш страшних океанських істот, що будь-коли жили на планеті. Сила її щелеп в 11 разів більша, ніж у самого великого тиранозавра (Tyrannosaurus rex).

Дослідники були здивовані розміром рептилії. Predator X виявився більшим за іншого пліозавра, прозваного "Монстром", якого знайшли у тому ж місці рік тому. Вчені кажуть, що рептилія сягала до 15 м в довжину і важила близько 45 тонн.

Керівник експедиції, професор університету міста Осло Йорн Хурум вважає, що це був найбільш жорстокий мисливець усіх часів. "За розмірами він не був гігантом, але природа подарувала йому надможливості у вигляді потужних щелеп і подвійних ласт".

За матеріалами Zhelezyaka.com, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли дивного доісторичного хижака (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути