понеділок, 06 грудня 2010 12:28

Народжені взимку діти матимуть проблеми з психікою

Народжені взимку діти матимуть проблеми з психікою

Діти, котрі народилися взимку, з великою часткою ймовірності в майбутньому можуть мати проблеми з психікою. Такі розлади, як депресія і навіть шизофренія, частіше зустрічаються саме у них, стверджують американські учені.

Результати проведених фахівцями з університету Вандербільта в Теннессі експериментів демонструють, що ті, хто народилися в темнішу і холоднішу пору року, в перспективі можуть зіткнутися з порушеннями біологічного ритму, що відіб'ється на стані їхнього здоров'я.

"Відомо, що настрій людини залежить, зокрема, від "біологічного годинника". Збої цього внутрішнього механізму можуть призводити до необоротних наслідків, важких розладів", - повідомив Дуглас Макмагон, автор дослідження.

Біологи вивчали поведінку декількох груп мишастих, яких через три тижні після народження поміщали в різні світлові умови. Одні гризуни отримували "літо" - 16 світлих і 8 темних годин на добу. Друга група була поміщена в "зимові" умови - 8 світлих і 16 темних годин. Решта мишей з "групи контролю" отримували по 12 денних і нічних годин. Через декілька місяців всі тварини були переведені в природний режим, а біологи продовжували спостереження.

"Ми виявили, що початкові світлові умови визначають поведінку мишей. Тварини, які були поміщені в "зиму", мали схильність до тривалішого відпочинку, їм було важко адаптуватися до літнього режиму освітлення", - розповів Дуглас Макмагон. Це означає, що біологічний годинник закладається на самому початку життя і на його формування впливає початковий режим світла.

Вибір оптимального часу для народження дитини можна здійснювати за допомогою гороскопу, а можна і спиратися на думку учених. Так, фахівці з інституту Макса Планка стверджують, що у людей, які народилися в грудні, значно більше шансів дожити до глибокої старості. Експерти проаналізували біографії декількох тисяч жителів Данії та Австрії й з'ясували, що найбільша кількість довгожителів народжувалися саме в останній місяць року. До таких самих висновків раніше прийшли і німецькі учені, які підрахували, що ймовірність дожити до 105 років у народжених в грудні на 16% вища, ніж у їхніх ровесників, котрі з'явилися на світ в інші місяці.

Зимові діти дійсно входять до групи ризику за психічними розладами. При цьому підраховано, що у людей, котрі народилися в холодні місяці, менше шансів захворіти на серцево-судинні хвороби, на віковий діабет і рак. Американські лікарі переконані, що лютневі і березневі діти частіше страждають від алергії на пилок рослин. Учені припускають, що незріла імунна система цих немовлят дуже інтенсивно реагує на цвітіння берези і злакових, вперше зіткнувшись з ним в квітні і травні.

Утро.Ru

Зараз ви читаєте новину «Народжені взимку діти матимуть проблеми з психікою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути