вівторок, 03 грудня 2013 21:28

"Перестаньте вбивати велосипедистів" - у Лондоні страйк

Поки в Україні революція, у Лондоні страйкують велосипедисти. Більше тисячі велосипедистів взяли участь в акції протесту біля будівлі лондонського транспортного департаменту . Вони вимагають поліпшення дорожньої інфраструктури для велосипедистів.

В Лондоні – справжнє протистояння між прихильниками та противниками велосипедів. Таксисти, головні противники велосипеда у великому місті, встановлюють відеореєстратори, щоб показати, як велосипедисти проскакують на червоне світло. А велосипедисти знімають , як водії не тільки виштовхують їх з дороги, а й лізуть битися. Ситуація загострилась два тижні тому, коли внаслідок зіткнення декількох автівок загинуло шестеро велосипедистів. Після цього мер міста, Борис Джонсон, звинуватив самих велосипедистів у недотриманні правил дорожнього руху: "Мені страшно дивитися, як вони мчать не бачачи і не чуючи машини, яка на них їде. Я б заборонив людям слухати музику під час руху. Думайте про свою безпеку!".

Це стало останньою краплею для багатьох в лондонському велосипедному співтоваристві. Все почалося лише з двох активістів, Донха Маккарта та Стіва Рутлі, які були розчаровані подібним ставленням та хотіли влаштувати акцію, яку б політики не змогли проігнорувати. За словами активістів, у Лондоні царюють машини, вулиці вузькі, велосипедні доріжки є не скрізь. Мер обіцяв побудувати такі великі "веломагістралі" як у Стокгольмі, але це поки тільки розмови. Лондонські велоактивісти вирішили використати ідею успішної голландської кампанії в 1970 -х, і почали поширювати інформацію про свою акцію. Заклик підхопили й інші активісти, інформація швидко розповсюдилась через Facebook , багато велосипедистів почали самостійно роздавати листівки по всьому місту, щоб заохочувати їх приєднатись до акції.

Одні учасники акції зі своїми велосипедами перекрили рух, інші в пам'ять про загиблих тримали запалені свічки. З гаслом "Перестаньте вбивати велосипедистів" протестувальники звернулися не лише до автомобілістів, а й до влади.

Протест, звичайно, отримав увагу влади, хоча він тривав всього 15 хвилин. Організаторам відразу пообіцяли , що в найближчі 10 років в Лондоні впровадять сучасну систему окремих велосипедних доріжок. Хоча й представники транспортного департаменту були обережні, аби підкреслити, що будь-яке оновлення займе кілька місяців або навіть років, щоб закінчити.
/media/video/529704/1_529704.mp4
Зараз ви читаєте новину «"Перестаньте вбивати велосипедистів" - у Лондоні страйк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути