пʼятниця, 21 серпня 2009 13:56

Спростовано найпоширеніші міфи про здоровий спосіб життя

Спростовано найпоширеніші міфи про здоровий спосіб життя

Учені довели: загальновідомі уявлення про здоровий спосіб життя насправді є лише набором загальних фраз, з медичної точки зору помилкових.

Міф 1: Вуглеводи шкідливі, бо від них гладшають

Вуглеводи притягують воду, тому, зменшивши кількість вуглеводів в раціоні, дійсно можна скинути вагу. Проте повна відмова від них позбавить організм енергії.

Міф 2: Свіжі овочі взимку корисніші ніж заморожені

Заморожені фрукти і овочі, якщо вони не піддавалися багаторазовій заморозці і разморозці, зберігалися відповідно до правил, майже не поступаються свіжим. Більш того, дослідники впевнені, що взимку свіжі на вигляд овочі, які роблять довгий шлях, перш ніж потрапити на прилавок, практично не містять вітамінів і мінералів. Заморожені овочі, навпаки, піддаються обробці зазвичай вже через декілька годин після того, як були зібрані, і їх поживна цінність зберігається.

Міф 3: Хліб потрібно повністю виключати з раціону

Хліб - один з найпопулярніших продуктів харчування, замінити його навряд чи можна, та й не треба. Краще вживати чорний хліб або хліб з суміші зернових, з висівками і так далі

Міф 4: Пізня вечеря призводить до зайвої ваги

Дієтологи вважають, що пізня вечеря ніяк не відбивається на фігурі, якщо не об"їдатися і не перевищувати добову норму калорій. Величезне значення має й те, що саме їсти на ніч. Від жирної й висококалорійної їжі варто ввечері відмовитиссь.

Міф 5: Чим менше ми спимо, тим активніше худнемо

Все якраз навпаки. Вчені вважають, що повноцінний сон є абсолютно необхідною складовою програми схуднення. Під час сну рівень гормону, який сигналізує мозку про голод, знижується. Дослідники стверджують, що якщо спати хоч би на годину менше, ніж треба, то це може призвести до гормонального дисбалансу.

Міф 6: Шоколад шкідливий для здоров"я

Дослідження довели, що какао боби містять у великій кількості особливі речовини, які можуть поліпшити роботу серця і судин. Завдяки цим речовинам знижується тиск, розріджується кров, зменшуються а також запальні процеси. Ефект нагадує дію аспірину. Отже зовсім відмовлятися від шоколаду учені не рекомендують. Досить пити гіркий шоколад або з"їдати невелику плитку один раз на день.

Міф 7: Бігати вранці корисно завжди і всім

Популярним і геніальним в своїй доступності способом оздоровлення організму багато хто вважає вранішні пробіжки. Але перед "стартом" обов"язково потрібно порадитися з фахівцем, бо можна перестаратися і "добігатись до інфаркту", кажуть лікарі.

Міф 8: Будь-яка кількість алкоголю небезпечна

Прихильники здорового способу життя закликають повністю відмовитися від вживання алкоголю. Проте учені всього світу давно довели користь, наприклад, червоного вина - в ньому містяться компоненти, що позитивно впливають на серцево-судинну систему. У помірних кількостях вино і пиво, навпаки, корисні для організму. На думку лікарів, не потрібно виключати алкоголь з раціону - важливо лише не зловживати ним.

Зараз ви читаєте новину «Спростовано найпоширеніші міфи про здоровий спосіб життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути