четвер, 15 жовтня 2009 09:38

На Марсі падав дощ і сніг

На Марсі падав дощ і сніг
Відразу три древні висохлі озера, які колись були з"єднані одне з одним протоками, виявлені в південній півкулі Марса, говориться в доповіді, представленій американськими вченими на міжнародному симпозіумі з порівняльної планетології в Інституті геохімії імені Вернадського.

"Система з трьох давніх озер була відкрита в Долині Еритрея (Erythraea Fossa - 31,5 градуси західної довготи, 27,3 градуса південної широти), на схід від кратера Холден.

Автори роботи, Петер Бахлер з Каліфорнійського технологічного інституту, Калеб Фассет і Джеймс Хед з Університету Брауна, відзначають, що сліди водної ерозії в Долині Еритрея молодші, ніж кратер Холден.

Це значить, вони не могли з"явитися раніше кінця Ноєвої епохи (близько 3,5 млрд. років тому). Учені нагадують, що раніше знайдені на Марсі висохлі озера і річкові русла також датуються кінцем Ноєвої - початком Гесперійскої епохи.

Вік озер на Марсі - 3,5 мільярди років

Загальна довжина трьох озер - Східного, Середнього та Західного - перевищує 40 км, а ширина могла досягати 10 км. При цьому глибина найбільшого озера - Західного - могла становити близько 100 метрів, площа - 271 квадратний кілометр, а загальний об"єм води в ньому - 32,7 кубічних кілометри.

Їх розташування показує, що вони живилися, принаймні, частково, сніжними або дощовими опадами. Добре збереглися конуси відкладень, розгалужені русла, показують, що в цьому регіоні було кілька фаз активних флювіальних процесів ", - говориться в доповіді.

Дослідникам вдалося виявити в околицях озерної системи геологічні сліди потоків води та утворення льодовиків, які свідчать, що джерелом води для озер були і сніг та дощі.

За матеріалом: Известия

Зараз ви читаєте новину «На Марсі падав дощ і сніг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути