субота, 29 червня 2013 17:58

Корональна діра на Сонці викликала потужну магнітну бурю на Землі

Корональна діра на Сонці викликала потужну магнітну бурю на Землі
Фото: NASA

Магнітна буря почалася на Землі, індекс геомагнітних збурень вранці в суботу досяг значення 5 - мінімального рівня, який вважається бурею, а потім піднявся до 6, повідомляє Інститут прикладної геофізики Росгідромету.

Причиною геомагнітних збурень може бути потік високошвидкісного сонячного вітру - заряджених частинок, джерелом яких є корональна діра на Сонце (щодо темна область на сонячному диску з відкритими лініями магнітного поля).

Ця діра була помічена на знімках із зонда "Стерео" на невидимій стороні Сонця ще 10 днів тому. Тоді вчені прогнозували, що 28-29 червня, коли вона вийде на нашу сторону, може початися магнітна буря помірної сили.

У середині травня Сонце перервало довгий період спокою серією надпотужних рентгенівських спалахів класу X, яких не було з жовтня 2012 року. Однак тоді це не призвело до магнітних збурень на Землі, оскільки джерело спалахів перебував не в геоефективним положеніі.

Магнітні бурі нерідко супроводжуються головними болями, мігренню, прискореним серцебиттям, безсонням, поганим самопочуттям, зниженим життєвим тонусом, перепадами тиску. Вчені пов'язують це з тим, що при коливаннях магнітного поля сповільнюється капілярний кровотік і настає кисневе голодування тканин.

Повідомлення про магнітні бурі самі по собі провокують погіршення самопочуття у недовірливих людей. Магнітні бурі гірше переносять люди з хронічними захворюваннями, серцево-легеневі хворобами, а також маленькі діти.

Зараз ви читаєте новину «Корональна діра на Сонці викликала потужну магнітну бурю на Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути