вівторок, 19 березня 2013 12:06

Кава зникне з лиця Землі?

Кава зникне з лиця Землі?
Кавові плантації. Фото: nou-svetofor.ru

Ройя, відома як "іржа кавових дерев", набирає масштабів і вражає кавові плантації у Центральній Америці. У 2012 році вона знищила 15% врожаю кави у Гватемалі. Прогнозують, що у 2013 втрат урожаю нарахують 25-30%. Про це у коментарі кореспонденту Gazeta.ua розповів Сергій Ремінний, голова компанії "Ionia", кавовий експерт, автор книги "Цікаво про каву".

"Страшна хвороба під назвою ройя знищила усі кавові плантації на острові Цейлон у Шрі-Ланці кілька століть тому. Зараз ця трагедія кавового світу повертається, - пояснив фахівець.

"У Гватемалі я дізнався кілька подробиць про "кавове прокляття", яке при потраплянні на дерево вже не відпускає його живим. Найбільш відома хвороба під назвою "кавова іржа". Від нього страждає листя лише кавових дерев. Негативного впливу на інші рослини не має".

"Головна причина недуги кавових дерев — драматичний збіг двох факторів — вологості та спеки. Виглядає хвороба точнісінько так, як корозія на металі — коричнева пляма розповзається по зеленому полю, поступово омертвляючи листя. Згодом листок відпадає, а "оголене" дерево не може плодоносити. Добрива і хімікати допоможуть лише для профілактики, але саму хворобу не ліквідовують".

Вражати кавове листя ройя почала у 2011 році у Гватемалі та інших країнах Центральної Америки після рекордно великої кількості опадів. Тоді на кавові плантації води випало удвічі більше — близько 4000 мм. Після цього тривала сильна спека. Листя кавових дерев не встигали висихати і "запарювалися". Спостерігався такий самий ефект, як при утворенні іржі. Фермери та кавові асоціації займаються виведенням нових, більш стійких порід. У Гватемалі зараз у розробці 5 нових порід дерев. Я назвав цю недугу раком кави. Але колеги-фахівці мені заперечили, мовляв, від раку є хоч якісь методи лікування, а ройї позбутись неможливо. Спосіб один — повна заміна дерева."

Замість хворого дерева висаджують нове, а тоді чекають мінімум 3 роки до першого врожаю. Це потребує затрат і не приносить прибутків. Тому деякі фермери відмовляються від кави і починають вирощувати інші культури.

"Але не все так драматично. У великих масштабах страждають лише Гватемала і Сальвадор, а вони - далеко не головні гравці на кавових ринках світу. Тому, попри побоювання, кава з обличчя Землі не зникне", - підсумував Сергій Ремінний.

Зараз ви читаєте новину «Кава зникне з лиця Землі?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути