четвер, 14 травня 2009 12:15

Як лікувати застуджене горло

Як лікувати застуджене горло

Починати лікувати застуджене горло треба... з дієти. Це безглузде на перший погляд твердження абсолютно справедливе.

Їжа, проходячи через глотку, термічно і хімічно діє на запалену слизову оболонку. Цією властивістю користувалися ще стародавні лікарі.

Наприклад, придворний лікар Людовика XV примушував свого повелителя, коли у нього боліло горло, з"їдати п"ять сирих яєць на день. Знахарі з Фландрії радили застудженим пити розтоплене сало каплуна. Ну а найсмачніше лікування придумали французи: витончені аристократи запивали теплий перепелиний бульйон підігрітим червоним вином.

Рекомендації сучасних лікарів залишають значно більше місця для польоту фантазії. Кожен зможе приготувати собі страву на свій смак, треба лише дотримуватися загальних правил: харчуватися слід маленькими порціями, перевагу віддавати подрібненим продуктам. Овочеві пюре, рідкі каші, супи і киселі вважаються ідеальною їжею для хворого горла. А ось гостре, солоне і смажене треба виключити з повсякденного раціону. Всі ці продукти подражнюють рихлу поверхню носоглотки і підсилюють її набряк.

Пиття

Величезне значення має не тільки дієта, але і режим пиття. Коли болить горло, потрібно випивати якомога більше рідини, що зволожує слизову оболонку, а також "змиває" залишки зруйнованих клітин і ті токсичні речовини, які виділяються мікроорганізмами. Лікарі рекомендують пропускати через себе не менше 2-2,5 літрів в добу.

Багато хто робить помилку, намагаючись заглушити біль гарячим питтям, температура якого наближається до точки кипіння. Це неправильно: пити краще теплу рідину, яку можна відсьорбнути з чашки без попереднього обдування.

До того ж, потрібно звертати увагу на кислотність рідини, що п"ється. Річ у тому, що дуже кисле середовище сприяє розмноженню мікроорганізмів. Саме тому всі напої повинні бути лужними або мати нейтральний PH. Це може бути проста вода, чай, какао, відвари лікарських рослин або ягідні нектари.

А ось журавлинний морс, а також соки з цитрусових і ананаса пити не рекомендується: вони створюють сприятливі умови для життєдіяльності "шкідливих" бактерій. Під час хвороби треба також відмовитися від газованих напоїв.

Полоскання горла

Величезне значення надається полосканням. Фахівці стверджують, що омивати застуджене горло потрібно як мінімум 5-6 разів на день. Теплі настої не тільки видаляють плівку з мікроорганізмів і токсинів, але і полегшують процес ковтання.

Якщо під рукою немає ніякої лікарської рослини, то в стакані теплої води можна розчинити третину чайної ложки звичайної солі. Ця суміш має лужну реакцію і дуже непогано очищає запалене горло. Добре допомагає і йодний розчин, який можна приготувати в домашніх умовах усього за декілька хвилин. Для цього потрібно в стакан теплої води додати 3-4 краплі йоду і соди на кінчику ножа. Проте таке полоскання протипоказане людям, які мають проблеми із щитовидною залозою.

Інгаляції

Прекрасні результати дають інгаляції, які по своїй ефективності не поступаються спеціальним фізіотерапевтичним процедурам. Треба сказати, що лікарі не рекомендують проводити інгаляцію окропом, оскільки гаряча пара викликає рефлекторне звуження глотки і кашель. Тому приготовлений розчин повинен постояти 2-3 хвилини і застигнути до 85-90 С. Інгаляційні розчини, як і полоскання, повинні мати лужне середовище, що знищує мікроби.

Тому до відварів лікарських трав потрібно додавати трохи солі або соди. Зазвичай тривалість інгаляції не перевищує 5-7 хвилин, надалі вона стає неефективною через слабку насиченість пари протизапальними компонентами. Після процедури протягом години не можна істи, пити, а тим більше палити - все це "змиває" горла лікарські речовини і робить інгаляцію даремною.

Льодяники від горла

На прилавках наших аптек повно всіляких "льодяників від горла". Не дивлячись на посилену телевізійну рекламу цих ліків, люди довгий час не довіряли їм. А дарма. Всі лікарі стверджують, що їх користь не є перебільшеною.

По-перше, вони зволожують запалену слизову оболонку і полегшують тим самим процес ковтання. А по-друге, збільшують вироблення слини, до складу якої входять десятки бактерицидів. Але і це ще не все: всі без виключення льодяники містять різні антимікробні сполуки, які допомагають подолати запалення.

Отже рекламовані "Стрепсілси", "Нео-ангіни", "Себідіни" і "Септолете" непогано допомагають при застуді. Зараз лікарі застосовують ці препарати як додаткову терапію і активно вводять їх в схеми планового лікування.

Цілющі властивості цибулі

І звичайно не треба забувати про народну медицину. Наші предки лікували хворе горло за допомогою всіляких підручних засобів. Народна медицина донесла до нас масу рецептів, які і досі не втратили своєї актуальності. Наприклад, журнал "Вісник медицини" 1906 року радив своїм читачам боротися з "простудною недугою" за допомогою цибульного соку.

Автори статті стверджували, що декілька ложок цієї гіркої рідини суттєво полегшують перебіг хвороби. Через багато десятиліть учені змогли пояснити цілющі властивості цибулі: виявляється, вона містить величезну кількість фітонцидів, відомих своїми антибактеріальними властивостями. Ці природні антибіотики чудово зарекомендували себе і в сучасній практиці. Тому зараз лікарі, не боячись слави "шарлатанів", використовують випробуваний засіб своїх дореволюційних колег: вони рекомендують пити по одній чайній ложці цибульного соку 3-4 рази на день. Це підсилює дію інших препаратів, і прискорює одужання.

Прекрасні результати дають картопляні обгортання. Картоплю в мундирі, тільки що зняту з плити, треба розтовкти і покласти в поліетиленовий пакет. Це пюре слід використовувати як компрес не менше 30-40 хвилин. Така теплова процедура зніме біль як мінімум на 2-3 години.

За матеріалами medinfo.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Як лікувати застуджене горло ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути