вівторок, 24 листопада 2009 16:02

Виверження вулкану 73 тисячі років тому майже знищило людський вид

Виверження вулкану 73 тисячі років тому майже знищило людський вид
Новітні дослідження вказують, що виверження супер-вулкану 73 тисячі років тому винищило майже всі ліси центральної Індії та поставило людський вид на межу вимирання, повідомляє Science Daily.

Вулкан Тоба на острові Суматра викинув в атмосферу приблизно 800 кубічних кілометрів попелу, залишивши по собі кратер 100 км завдовжки та 35 км завширшки. Він зараз є найбільшим вулканічним озером у світі.

Як повідомляють вчені, яскравий попіл відбивав сонячне світло від поверхні планети, а вулканічні аерозолі сірки ускладнювали проникнення сонячного випромінювання протягом шести років. Це призвело до "миттєвого льодовикового періоду", який, згідно з доказами знайденими в крижаних шарах Гренландії, тривав близько двох тисяч років.

Протягом цього льодовикового періоду температура понизилася на 16 градусів, повідомив професор антропології університету Ілінойса Стенлі Амброуз.

Це також вплинуло на тогочасну людську популяцію. Амброуз вважає, що ефекти виверження вулкану Тоба та льодовикового періоду, який настав згодом, пояснюють значне скорочення кількості людей в поселеннях. Це скорочення, як стверджують генетики, відбулося в період між 50,000 і 100,000 років тому. Відсутність генетичної різноманітності серед сучасних людей свідчить про те, що протягом того часу людський вид знаходився на межі вимирання.

Професор Амброуз вважає, що саме це лихо могло змусити наших предків прийняти нові спільні стратегії виживання, які наприкінці дозволили їм усунути неандертальців та інші архаїчні людські різновиди.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Виверження вулкану 73 тисячі років тому майже знищило людський вид». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути