пʼятниця, 09 липня 2010 14:24

Американці на МКС залишилися без туалету і кисню

Американці на МКС залишилися без туалету і кисню

На американському сегменті Міжнародної космічної станції (МКС) одночасно вийшли з ладу туалет і система генерації кисню.

"Це просто напасть якась, що переслідує американський сегмент, - поскаржилося джерело в ракетно-космічній галузі. - Тепер астронавти NASA не тільки ходять в туалет, розташований в російському модулі "Зірка", але і кисень на їх сегмент надходить від російської системи "Електрон".

Американська система вироблення кисню вийшла з ладу ще 5 липня, але NASA не афішувала поломку і лише в п'ятницю повідомило про неї офіційно. Як йдеться в повідомленні NASA, заповнювати кисень можна також з балонів російських вантажних кораблів "Прогрес", пристикованих до станції.

У представництві NASA повідомили, що причиною поломки туалету на американському сегменті МКС, швидше за все, стала несправність насоса. На щастя, запасний насос на станції є, а екіпаж володіє навиками його установки.

Нагадаємо, в той час як російські космонавти пускають американських колег у свій туалет, американські астронавти один час не пускали росіян у свій туалет через фінансові претензії сторін.

На МКС зараз здійснює політ інтернаціональний екіпаж у складі російських космонавтів Олександра Скворцова, Михайла Корнієнка і Федіра Юрчихіна, а також американських астронавтів Трейсі Колдвела-Дайсона, Шеннон Уолкер і Дугласа Уілока.

"У загальному і цілому, системи забезпечення життєдіяльності на американському сегменті працюють істотно менш надійно, ніж на російському сегменті. Вони часто виходять з ладу", - сказав перший заступник генерального конструктора РКК "Енергія" Володимир Соловйов. Говорячи про зламаний туалет, він сказав, що той вийшов з ладу через "не дуже кваліфіковане обслуговування".

NEWSru

Зараз ви читаєте новину «Американці на МКС залишилися без туалету і кисню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути