пʼятниця, 26 березня 2010 07:17

Віктора Моногарова погрожують спалити живцем

"Ви знаєте про десятки ям-копанок, які оточили селище, про страшнi провали навколо будинків. Земля оплоту православної старообрядності знищується вугільною мафією", — написав 41-річний Віктор Моногаров із селища Ольховатка Донецької області у листі до президента Віктора Януковича. Просить захисту.

Ольховатка за 25 км від міста Єнакієве, батьківщини Януковича. У селищі живуть понад 3 тис. людей. Навколо — степ, який вважають одним із найкрасивіших місць Донецького кряжа. Донедавна тут квітнули рослини, занесені до Червоної книги України.

Один із місцевих погоджується показати нелегальну шахту-копанку. Просить не називати його.

— Торік я теж працював у "норі", — розповідає. — По 12 годин у день рубав вугілля обухом — механічним молотком. За зміну піднімали вдвох 15 тонн. Руки відвалювалися. Хазяї здавали вугілля на електростанцію по 670 гривень за тонну. Нам платили від 250 до 400 гривень на тиждень.

Офіційна зарплата шахтаря вища.

— У нори йдуть алкаші, інваліди, підлітки, — каже співрозмовник. — Мені недоплатили. Я сказав: не полізу в яму, доки не розрахуєтесь. Тоді хазяїн схопив палицю: "Урою!" У тутешніх копанках поховали багато таких, які качали права.

За посадками видно "шибеницю" — так місцеві називають пристрій, яким дістають вугілля з копанки. Поряд чорна гора.

— Собаки гавкають, сторож є, лісу навезли — значить, копанка працює, — пояснює місцевий. — Ближче 100 метрів не підходьте, бо поб"ють.

Степом тягнуться тріщини, на дорозі розсипане вугілля. Чорною стежкою підходимо до ями площею 30 "квадратів". Він неї до будинків — 100 м. Наближаюся до краю. Углиб ідуть колоди — колись ними укріплювали стіни.

— Це шурф нори. Була яма три на три метри, а як сніг розтав, перетворився на яр. У степу сотні таких провалів. Ми не пускаємо сюди дітей.

Стаю на коліна, заглядаю в провалля. Дна не видно. По той бік сповзає земля.

— Ґрунт пливе, — попереджає тутешній. — Провалитеся! Летітимете униз метрів 70.

Шурфи покинутих копанок трапляються що 20–100 кроків. Деякі під лінією електропередач. Один стовп похилився.

Підходимо до будинку Віктора Моногарова, колишнього морського офіцера. Він інвалід, дев"ять років не встає. Живе з матір"ю.

— Зараз кроти риють нори в балці Довжик, — каже Віктор. — А минулої весни біля нашого будинку було п"ять вулиць "шибениць". У кожній працювало по 60 копанок. Від гулу компресорів хата двиготіла, їздили 40-тонні вантажівки. Дзвонимо в міліцію — нуль реакції. Телефоную хазяїну однієї нори, Кості. Зроблю усе, кажу, щоб ти перестав спотворювати степ. 24 лютого маминій сестрі подзвонили: "Якщо син Моногарової не стулить рота, ми його спалимо. Дочекаємося, коли буде сам, і кинемо шашку". Дзвоню заступникові мера Єнакієвого. "Коли до нас приїдете? Кроти вже під кладовищем риють". Той кинув трубку.

Моногаров показує листа, надісланого до Єнакіївської міліції. Під ним 140 підписів. Ольховатці звинувачують у бездіяльності начальника єнакіївської мiлiцiї. Листа зареєстровано 11 грудня 2009 року, відповіді немає.

Щоб відкрити нору, треба віддати 60 тисяч гривень

— Власники нір прикриваються єнакіївським мером Cергiєм Рухадзе. Називають його "наш грузин". Нашого селищного голову залякують, дільничний розводить руками — мовляв, що я можу? Прості люди бояться.

— За радянських часів хазяїв цих нір посадили би, — запевняє директор місцевої школи Федір Благушин, 79 рокiв. — А зараз хочуть узаконити копанку в балці Липовій, яка прилягає до заповідника. Обробляють депутатів, щоби підтримали.

— Щоб відкрити нору, треба віддати 60 тисяч гривень за негласний дозвіл, — кажуть у Єнакієвому. — І половину заробленого забере "криша". Наближені люди діляться четвертиною.

— Цей бізнес існує 12 років. Копанки кришують мери шахтарських міст, міліція та прокуратура, — каже народний депутат Михайло Волинець, 53 роки, голова Незалежної профспілки гірників України. — За нашими оцінками, вторинний ринок вугілля становить близько 3 мільйони тонн на рік. Його реалізовують під виглядом видобутого на офіційних шахтах, яке дотується з бюджету. Собівартість нелегального палива в п"ять-шість разів нижча, ніж офіційного. Різницю забирають власники копанок. У місті Сніжне є селище Північне. Там влада закрила школу, щоб розробляти пласт. Прямо у шкільному дворі вирили копанку.

Зараз ви читаєте новину «Віктора Моногарова погрожують спалити живцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути