четвер, 19 квітня 2012 10:15

Василь Сурмило вистрілив у вбивцю доньки

Автор: Фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Василь Сурмило живе в райцентрі Онуфріївка Кіровоградської області. Місцеві прозвали його ”ворошиловським стрілком”
Василь Сурмило живе в райцентрі Онуфріївка Кіровоградської області. Місцеві прозвали його ”ворошиловським стрілком”

3 квітня Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області виніс вирок 55-річному Василеві Сурмилу. Три роки тому він вистрелив із газового пістолета в сина голови райдержадміністрації Віталія Перепеляка. 2004-го той задавив машиною Юлію Сурмило, доньку Василя.

Прокуратура вимагала дати Василеві Сурмилу сім років в'язниці. Суд її не підтримав. Постановив заплатити Віталію Перепеляку 5 тис. грн за лікування ока.

Василь Сурмило з дружиною живе у власній хаті на вул. Набережній у райцентрі Онуфріївка. Працює охоронцем, дружина безробітна.

— Ви до ворошиловського стрілка? — питають на вокзалі в Онуфріївці. Показують, куди проїхати. Василя Сурмила в селі так називають, бо випадок із ним нагадує сюжет російського фільму, в якому дід помстився за онуку.

Василь Іванович зустрічає на порозі у картатій сорочці. Має стомлений вигляд. Запрошує в дім. У вітальні — ремонт, старі меблі, килими. По периметру кімнати — вазони. Показує бібліотеку книжок із краєзнавства, мисливства, історії. Сідає в крісло, застелене покривалом, одягає окуляри.

— Ми з Лєною взяли Юлю з будинку малютки, коли їй було п'ять днів, — розказує про покійну доньку. — Вона була хорошою, розумною дитиною.

14 жовтня 2004-го 16-річна Юлія Сурмило з подругою Іриною Довгопол поверталася зі школи. На вул. Набережній їх збив УАЗ, що належав райдержадміністрації. За кермом був п'яний син голови РДА Віталій Перепеляк. Юлія загинула, Ірина скалічилась.

— Віталій — типовий мажор. Пив часто і багато, п'яний їздив, — згадує Василь Сурмило. — Старший Перепеляк задіяв усі зв'язки, міліція пробувала подати це як нещасний випадок. Суд проходив у місті Світловодськ. За два засідання малого Перепеляка випустили. Доходило до цинізму. Батько заявляв: "Ну й що, що син випив 100 грамів?" Підходив до нас після похорон: "Її все одно не вернеш, то нашо сину сидіти?".

За рішенням суду райдержадміністрація, якій належав УАЗ, компенсувала Сурмилам 30 тис. грн моральної шкоди.

2 травня 2009-го Василь Сурмило купував у магазині глечики, щоб посадити квіти на могилі доньки.

— Коло магазину стояв п'яний Віталій, — розказує Василь Іванович. — Я на нього не реагував, проходив повз. Він у спину гаркнув "Піда..ас! Я тебе покладу в могилу коло дочки". Я не стримався. Витяг пістолет і вистрелив йому в морду. Він упав, закрив голову руками.

На той момент Микола Перепеляк був головою районної ради.

— Я міліції розказав, що трапилося, — каже Василь Сурмило. — Пістолет забрали. Він у мене легальний, із документами. Сказали довідку принести, що не п'яний, і відпустили. Як вернувся додому, приїхали знов. Протримали три доби й відпустили на підписку.

— Слідчий Олег Голобородько почав тиснути, — розказує Василь Іванович. — Каже: "Ви  зумисне це зробили? Ви ж його ненавиділи?" А я любити його маю за те, що дочку вбив?  Допитували, чи хотів його вбити. Я прямо сказав: "Якби хотів убити — убив би". А так просто не стримався.

Слідчі зробили висновок, що Василь Сурмило переробив газовий пістолет "Олімпік-38" на бойовий, підстеріг Віталія Перепеляка, щоб убити.

— Але одеські криміналісти підтвердили, що пістолет ніхто не переробляв. І звинувачення розсипалося. Мене звинуватили лише в ненавмисному нанесенні тяжких тілесних ушкоджень.

У вітальню входить дружина 53-річна Олена Сурмило.

— Юліні подруги вже замужем, дітей няньчать, — каже Олена Василівна. — Нам больно. Коло нас є рідні, знайомі, але хочеться своїх онуків. Думали взяти ще дитинку з притулку. Але вік не той. Страшно взяти дитя і оставити його самого.

— Микола Перепеляк із комуністичних часів пішов по партійній лінії, — кажуть про родину мешканці Набережної. — Був і головою райдержадміністрації, і головою райради. Щас уже не при посаді. Але всьо равно крутиться в політиці, при партіях. А синок у нього мав чотири гражданських жони, нагуляв двох дітей.

Зараз ви читаєте новину «Василь Сурмило вистрілив у вбивцю доньки ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

80

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути