середа, 07 грудня 2011 05:00

Василь Будак повернувся з міліції з поламаними ребрами

Уночі 27 листопада 21-річний Василь Будак із села Мигалівці Барського району Вінниччини повернувся додому з міліції. Його підозрювали у крадіжці. Упав у сінях і вмер.

— Зранку вихожу, а він як був убраний, так і захолов. Живого місця не було. Лице обдерте, на руках вирвані рани, — плаче його тітка 54-річна Людмила Цимбалюк.

— Хлопець лежав на підлозі головою до порога. Був удітий і взутий. Експертиза встановила, що помер від тупої травми грудей та численних переломів ребер, — додає мигалівський сільський голова Володимир Казік, 45 років.

— Нащо ж його так бити? Він сирота, психічно больний. Я все на суді розкажу. Васю побив наш участковий Міша Чорний. Його батьки сьогодні принесли мені 2100 гривень, щоб я мовчала і вказала на афганця Василя Качура. Але я цього не зроблю, — говорить Людмила Григорівна.

У родині Будаків було четверо синів. Батько сім'ю покинув, матір 15 років тому зникла безвісти з найменшим сином Олександром. 22-річний Руслан Будак у Вінниці працює охоронцем на лікеро-горілчаному заводі. Василь та 25-річний Сергій жили в Мигалівцях у тітки.

— Сергій і Вася заробляли тим, що помагали людям. Вася — він такий, що комаря не обідить. Швидше заробить, чим поцупить. Помагав людям і дрова рубати, і косити. Зароблені гроші тітці віддавав. Правда, трохи тугодум. Буває, зайде в сільраду щось спитати і мовчить, доки до нього хтось перший не заговорить. Його в армію не взяли, поставили на обліку в психіатрів, — розповідає 32-річна Світлана Ручинська, директор сільського будинку культури.

— Якось у нашому магазині вкрали гроші, — розказує 60-річний Іван Савчук, двоюрідний дядько покійного. — Продавщиця подумала на Васю, сказала міліції. Ні коштів, ні доказів на нього не найшли, але рік условно дали. А оце недавно Вася із Сірожою помагали сусідці косити озимину. А в другої сусідки Галі Воронюк у цей момент пропали гроші. Вона запідозрила Васю. Приїхали участковий із районними міліціонерами. Казали: "Вася, признався". Повели до Воронюків. А на другий день він умер від побоїв.

30-річна Галина Воронюк працює прибиральницею в школі.

— Мені так нехарашо, — говорить. — Хіба я знала, що воно так вийде? У нас пропали дві золоті цепочки, обручальне кольцо і 5 тисяч гривень. Всьо лежало в шкафу. Хотіли поросят купити. Нас тоді не було, а люди казали, що весь день на кутку Будаки крутилися. Я звернулася в міліцію, розказала. Вони привели Васю. Він показав, як заходив у хату, де брав гроші. Казав, що заніс до афганця Василя Качура. Але нічого так і не найшли.

28 листопада Василя Будака поховали. Його брат виїхав до іншої тітки в селище Копай за 30 км од Мигалівців. Селяни переконані, Василь грошей не крав, загинув ні за що. Мовляв, Галина Воронюк сама переховала коштовності, а потім забула — де. Тепер згадала, та боїться зізнатися.

Районна прокуратура проводить дослідчу перевірку щодо загибелі Василя Будака.

— Ще немає результатів експертизи, обставин отримання тілесних ушкоджень. Покійний зізнався правоохоронцям у крадіжці. Але почав вказувати неправдиві місця, де сховав крадене. При цьому був у нетверезому стані. Постійно намагався втекти. Є свідки, що він кілька разів падав. Потім його відпустили додому, — повідомляє Ігор Лавров із Барської прокуратури.

28-річний Михайло Чорний працює дільничним менше року. У сільраді кажуть, жодних неправомірних дій за ним не помічали.

Зараз ви читаєте новину «Василь Будак повернувся з міліції з поламаними ребрами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути