пʼятниця, 29 квітня 2016 00:25

"У камері я був сьомим. В ізоляторі дві доби відсипався"

Автор: Фото з сайта www.ukrinform.com
  Міський голова Вишгорода на Київщині Олексій Момот 19 квітня вийшов із Лук’янівського слідчого ізолятора. П’ять мільйонів гривень застави за нього внесла дружина. До 15 червня його відсторонили від виконання обов'язків міського голови
Міський голова Вишгорода на Київщині Олексій Момот 19 квітня вийшов із Лук’янівського слідчого ізолятора. П’ять мільйонів гривень застави за нього внесла дружина. До 15 червня його відсторонили від виконання обов'язків міського голови

14 квітня працівники прокуратури та СБУ затримали 36-річного Олексія Момота, мера міста Вишгород на Київщині. Звинуватили в тому, що міський голова вимагав у підприємця-забудовника 1 млн євро за продовження договору оренди землі. 17 квітня Печерський райсуд Києва заарештував Момота на два місяці із правом внесення 5 млн грн застави. Він три дні відсидів у Лук'янівському СІЗО.

19 квітня його дружина Марина внесла потрібну суму. Печерський суд міста Києва 27 квітня відсторонив Олексія Момота від посади мера Вишгорода до 15 червня.

Про інтерв'ю з Олексієм Вікторовичем домовляємося три дні. 22 квітня у нього цілий день наради. Поговорити вдається по обіді 25 квітня.

Кабінет мера на третьому поверсі міськради. Момот сидить за робочим столом, перед ним комп'ютер "Епл". За спиною — прапори України й Вишгорода. На стіні навпроти вікна висить карта міста.

Як вас затримували?

— Це був звичайний день. На прийомі сиділи дівчина й хлопець. Раптом у кабінет зайшли працівники СБУ й прокуратури. Показали свої посвідчення. Сказали, що нам треба проїхати до прокуратури Київської області. Ми вийшли, сіли у приватний автомобіль. Дорогою пояснили: є підозра, все інше вам розкаже слідчий у прокуратурі. Дорога до Печерська зайняла 40 хвилин. Через годину-півтори в прокуратурі мені розвертають монітор і показують прес-конференцію обласного прокурора і брифінг СБУ. Там мої фотографії 5-річної давнини і фотографії ніби мого "затримання" (на них чоловік із сивим волоссям лежить біля столу обличчям до підлоги. — ГПУ). Виглядало так, наче мене затримали у цьому кабінеті. На столі лежали гроші. На фотографіях видно сірий ковролін. Люди, які були на прийомі, знають, що у мене його немає, — показує на паркет під ногами. — Слідство вже визнало, що ці фотографії не відповідають дійсності. Сума хабара постійно змінювалася. Спочатку назвали мільйон євро, потім 300 тисяч, згодом — 200 тисяч. По документах, які я бачив, мені інкримінують 200 тисяч.

Зараз уже ніхто не сперечається, що мене в кабінеті не затримували. Голова СБУ Василь Грицак видалив усе із сайта. Вони дали коментар, що це не мій кабінет і не я на фото. Це можуть бути якісь архівні фотографії.

Вас знімали під час затримання?

Один з оперативників знімав на свій айфон. Вони ж тут залишалися до вечора. Проводили обшук.

Тоді й виклали гроші на стіл?

— Там видно, що то не мій стіл. Він темніший. Тут ніхто нічого не­ ­розкладав.

Чому першою на брифінгу виступила СБУ?

— Я так розумію, що Служба безпеки робила оперативний супровід цієї справи. Сюди звернувся заявник. Потім СБУ передала цю справу до прокуратури. Але якщо враховувати розмір хабара, цим має займатися Національне антикорупційне бюро. Закон трактує цю справу безальтернативно. Якщо розмір неправомірної вигоди перевищує 500 мінімальних заробітних плат (близько 650 тис. грн. — ГПУ), то це компетенція національного агентства. Іншим слідчим органам заборонено вести цю справу. А мільйон євро — це половина річного бюджету міста.

Чому ж тоді вам записали мільйон євро хабара?

— Я не бачу в цьому жодної логіки. Якщо посадовець вимагає хабара, то його треба брати за щось. У цьому випадку забудовник має всі дозвільні документи, ведеться будівництво. Договір оренди уклали ще 2012 року. Сам директор компанії у прямому ефірі каже, що всі документи в порядку. Ніхто у них хабара не просив. Місто може лише видавати дозвіл на підключення комунікацій — води, каналізації. Його ми дали 12 квітня, за два дні до мого затримання.

Розкажіть про саме будівництво. Чому навколо нього такий скандал?

— Боротьба йде за землю на вулиці Прожекторній у центрі міста. Це ділянка близько 2,5 га. 2009 року її надали в оренду організації "Дніпрожилбуд". 2012-го "Дніпрожилбуд" передав її в суборенду товариству "Вишгородміськреконструкція-1". Але на цій території є сім чи вісім приватних будинків, де живуть люди. Її здали в оренду разом із людьми. Також є об'єкт незавершеного будівництва. Там "свайне поле".

Хто і чому заявив на вас до СБУ?

— Заступник директора будівельної компанії "Євробуд". Це підрядник, що веде роботи на Прожекторній. 1 квітня він начебто влаштовується на роботу. А 4 чи 5 квітня дзвонить невідомий чоловік і починає вимагати від компанії 300 тисяч євро, за його словами. У матеріалах справи так і написано. Хоча директор "Євробуду" цього не підтверджує.

Якщо всі дозвільні документи є, навіщо тоді вимагати хабар?

— Як каже слідство, за нерозірвання договору оренди. Ми підняли цей договір. Там написано, що єдиною підставою для цього є несплата. Забудовник платить гроші за земельну ділянку. Жодних підстав для розірвання договору немає.

Тоді кому вигідне ваше затримання?

— Багатьом. Наприклад, за останню сесію ми повернули понад 6 гектарів землі, розданих минулою владою. Люди користувалися цією землею незаконно, не платили гроші за оренду. Видобували там пісок. На нинішній сесії ми збиралися повернути комунальний стадіон. Його віддали приватній структурі. Це 3,5 гектара землі. Нині розслідується ініційоване мною кримінальне провадження щодо крадіжки грошей із бюджету. Люди виготовляли підроблені документи і отримували готівкою гроші, призначені для виплат малозабезпеченим. Якщо людина може підтвердити, що вона малозабезпечена, раз на рік ми видаємо півтори тисячі гривень допомоги. Ми встановили, що ці гроші отримали колишні співробітники мерії за фіктивними паспортами.

У справі фігурують посередники. Ви знаєте їх?

— Спершу казали, що їх четверо чи п'ятеро. У матеріалах справи їх два. Перший — представник ініціативної групи мешканців Прожекторного провулку Дмитро Грищенко. Другий — місцевий підприємець Аркадій Маджанов. За справою, його затримували безпосередньо під час передачі грошей. Але я так і не зрозумів, де їх взяли. Обох знаю, але ніколи з ними жодних ділових чи інших контактів не мав. Коли Маджанова затримували в Києві, в нього вилучили лише 1 ­тисячу справжніх євро. Решта — муляж і кольорові копії грошей.

За обох суд призначив 1,3 мільйона гривень застави. За Грищенка гроші внесли ще раніше, ніж за мене. А Маджанов досі у в'язниці. За нього ніхто не заплатив.

Ви кілька днів провели в СІЗО. Які там умови?

— Першого дня я був в ізоляторі тимчасового утримання в одиночній камері. Після обрання запобіжного заходу, доки не внесли заставу, два дні провів у Лук'янівському СІЗО. Ніяких утисків не було. У камері сиділи шестеро. Я був сьомим. Три доби фактично не спав, тому в ізоляторі дві доби відсипався. Прокидався, щоб поїсти чи подихати свіжим повітрям.

Чи пробували вам раніше запропонувати ­хабар?

— Пробували. Про цю провокацію я підоз­рював. Ще два місяці тому казав про це ­своїм заступникам. Але тоді ніхто серйозно цього не сприйняв.

У вашій біографії сказано, що маєте дві погашені судимості.

— Дійсно мав судимість, коли був неповнолітнім. Я цього ніколи не приховував. Але зараз із цього намагаються зробити сенсацію. Це ­елемент створення негативного образу. Я пройшов вибори, все місто мене знає, і про судимість — також. Хто це роздуває — нехай зайдуть у Верховну Раду і почитають біографії тих, хто зараз там працює. Це було 20 років тому, і якщо мені цим збираються дорікати — Бог їм суддя. Свої уроки з життя я виніс правильно.

Я вже звик до чорнухи. Центральні телеканали вже добралися до моєї дружини. Показали, що вона є директором трьох офшорних компаній. Повигадували якісь будівельні й телекомунікаційні організації. Не розумію, навіщо вплутувати мою дружину? Вона працює юристом у відомій компанії.

На 80 голосів переміг секретаря міськради на виборах

Олексій Момот народився 1980 року в Іркутській області Росії в сім'ї будівельника й медсестри. 1983-го родина переїхала у Вишгород.

1997 року Олексія Момота засудили до трьох років позбавлення волі за крадіжку з проникненням у житло. Відсидів рік і звільнився за амністією.

Закінчив Київський лінгвістичний університет за спеціальністю викладач англійської мови та літератури.

З 2003-го займався телекомунікаційним бізнесом. 2013 року заснував газету "Мій рідний Вишгород". Був її головним редактором.

2014-го став депутатом Вишгородської міської ради. На дострокових виборах мера 25 жовтня 2015 року переміг. 80 голосів становила різниця між результатами Олексія Момота і секретаря міськради Марії Решетнікової. Він набрав 2389, а секретар міськради — 2309 голосів.

Дружина Марина, 35 років, — юрист. Виховують доньку 4-річну Карину.

Зараз ви читаєте новину «"У камері я був сьомим. В ізоляторі дві доби відсипався"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути