вівторок, 03 вересня 2013 05:00

У Братковичах дітей не називають Анатоліями

— Тільки-но почали все забувати, познімали решітки з вікон, а тут знову одні розмови про того звіра, — 46-річний Ігор виходить із маршрутки у селі Братковичі Городоцького району на Львівщині. 27 серпня у Житомирській в'язниці помер 54-річний Анатолій Онопрієнко, який вирізав у селі 12 людей. — У нас ніхто не вірить, шо воно здохло. Тюремщики тіло не показали, не кажуть, де поховають. Думаю, воно втекло, а їм стидно визнати, от і пустили чутки, що серце стало.

Братковичі — одразу за райцентром, там 1,3 тис. жителів. Більшість чоловіків їздять на заробітки до Польщі, жінки працюють у місцевого фермера.

— 17 років бридко було телевізор дивитися. З того звіра героя робили: "Онопрієнко не хоче працювати", "Онопрієнко хоче телевізора", "В Онопрієнка зразкова поведінка", — Ігор закурює "Приму", перекривляє телевізійних дикторів. — До нас же його навіть не привозили на відтворення, боялися, що живого закопаємо.

З бару виходять двоє чоловіків. З ними йдемо повз сільраду. Усередині приміщення відремонтоване, є туалет.

— Щось від того Онопрієнка є і добре, — кажуть. — Раніше сільрада була в сусідньому селі, а після тих убивств у нас зробили. Скільки років добивалися, щоб у селі електричка ставала. Зупинка з'явилася тільки після Онопрієнка. За всьо ми кров'ю заплатили.

Кабінет сільського голови Михайла Заліска зачинений. На порозі зустрічає землевпорядник 50-річна Марія Маліновська. 30 грудня 1996-го Онопрієнко зарізав її чоловіка Михайла. Вона залишилася з двома доньками.

— Не передати, як ми пережили ці 17 років, — розповідає Марія Антонівна. — Здавалося, що це кінець світу, але жила заради дітей. Разом із татом. Він 1917 року народження. Учотирьох виживали за його пенсію. Чоловіка не було за що поховати. У домовину поклали у старому костюмі. Ми корову тримали, багато птиці, хату почали ставити. Після убивства корову продали, бо нікому косити, хата досі недобудована. А хто зробить? Чоловічої руки нема. Влада про нас згадує тільки перед виборами. В Андрія Кондзьоли Онопрієнко жінку вбив, він сам із двома доньками лишився. Півроку ходив по депутатах, просив помочі. Виділили аж 30 гривень. Від образи він їх і не забрав. Онопрієнко говорив, що хоче вбити 350 людей. Більше ні слова не скажу, бо до мене точно прийде.

У Братковичах багато новобудов, майже всі брами закриті на колодки. На подвір'ях — вольєри з вівчарками.

— У нас дуже спокійне і дружнє село, ніколи хати на ключ не закривали. Але після того всього живемо у страху. Ні до кого не зайдете, якщо перед тим не подзвоните, — іде на цвинтар Ольга Пилат.

Показує, де поховали її шістьох родичів, яких убив Онопрієнко. Усі могили стоять уряд. Посередині — 6-річного Олега Пилата.

— Вижила тільки Оленка. Їй тоді вісім років було, — каже. — Того вечора вона ночувала у бабусі. Ігор, її батько, був здоровий мужик, запросто міг скрутити того звіра. Але та скотина Ігоря застрелила першим, а дітей убивала останніми.

По обіді селяни виганяють худобу на пасовище.

— 17 год у нас ніхто синів Анатоліями не називає. Для нас то, як чорт, — каже 70-річна Ганна. — Така тварюка не мала так легко вмерти. Його треба було за руки-ноги повісити на горіхові. Кожен підходив би з ножичком, обрізав кусок і кидав у нього його ж м'ясом. Або краще дали з'їсти. Най би сам себе зжер.

Зараз ви читаєте новину «У Братковичах дітей не називають Анатоліями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути